2022, október 3.
15.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva

Kreml: a CIA együttműködik Navalnijjal

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) együttműködik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikussal – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

“Nem a páciens dolgozik a nyugati szakszolgálatokkal, hanem a nyugati szakszolgálatok dolgoznak vele. Valóban van olyan értesülés, ezt konkrétan is meg tudom mondani, hogy ezekben a napokban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége dolgozik vele” – fogalmazott a szóvivő.

“Dolgoznak az instruktorok és az, hogy milyen utasításokat kap, egyértelmű” – mondta.

Peszkov arra reagált, hogy Navalnij, akit német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálatok szerint megmérgeztek, a Der Spiegel német magazin csütörtöki közlése szerint kijelentette, hogy “Putyin áll a támadás mögött”. Mint mondta, nincs másik verziója arra, hogy hogyan követhették el a bűncselekményt. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke erre válaszul korábban ugyancsak azzal vádolta meg az ellenzéki aktivistát, hogy együttműködik a nyugati titkosszolgálatokkal.

Noha a médiában és a parlamentben hangzottak már el olyan állítások, melyek szerint a politikus külföldi hírszerző szervekkel vagy amerikai politikusokkal játszik össze, ez volt az első eset, hogy Navalnijt nyilvánosan a CIA-val hozta összefüggésbe a Kreml.

“Úgy gondoljuk, hogy az Oroszország elnökének címezett efféle vádak abszolút alaptalanok és megengedhetetlenek. Mi több, ezen kijelentések sorát sértőnek, abszolút sértőnek és elfogadhatatlannak tartjuk” – nyilatkozott az ellenzéki német lapinterjújáról Peszkov.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy a Navalnij által alkalmazott retorika “azoknak az ismert módszere, akik egy szintre akarják magukat állítani az ország első számú közméltóságával, és igényt támasztanak arra, hogy valamiképpen részt vegyenek a politikai küzdelemben”. Azt hangoztatta, hogy Putyin valódi ellenfelei más emberek és politikusok, akik “nem kvázi- és nem marginális, hanem valódi ellenzékiek”.

Közölte, hogy az interjú miatt a Kreml többé nem fogja kommentálni a “berlini páciens” ügyét. Így nem válaszolt az azt feszegető kérdésre sem, hogy mennyire biztonságos Navalnijnak hazatérnie, miután az elnöki szóvivő a CIA-val való együttműködés gyanúját fogalmazta meg vele szemben.

“Navalnij szégyentelen és aljas. Putyin megmentette az életét. Ha azt, ami vele történt, nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, akkor ez a kijelentése beleillik ebbe a logikába. Mindenki őszintén mentette őt, a pilótáktól az orvosain át az elnökig. Ilyen kijelentéseket csak tisztességtelen ember tesz” – jelentette ki az ellenzéki politikus interjújáról Vologyin házelnök.

“Teljesen nyilvánvaló, hogy Navalnij együttműködik a nyugati országok szakszolgálataival és hatalmi szerveivel. Az ő érdekükben dolgozik” – tette hozzá.

Vologyin közölte: a Bundestag elzárkózott attól, hogy kétoldalú munkacsoportot hozzon létre az Állami Dumával (az orosz alsóházzal) a Navalnij ügyében folytatott nyomozás felügyeletére. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az illetékes német szervektől nem kapták meg Navalnij orvosi leleteit és biológiai mintáit.

Véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy a Navalnij-ügy megrendezésével egyes, általa meg nem nevezett országok feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás eredményének kihirdetése után, blokkolni akarták Moszkvát abban, hogy megvédje a vele szövetséges ország szuverenitását. Nyugtázta, hogy semmi sem sikerült “azoknak, akik meg akarták kaparintani Fehéroroszországot”.

Leonyid Szluckij, az alsóház külügyi bizottsága elnökének megfogalmazása szerint Navalnij “hálátlan bábfigurává vált nyugati játékosok kezében”. Egyetértett Peszkovval és Vologyinnal, hogy az orosz ellenzéki kapcsolatban áll a nyugati titkosszolgálatokkal, amelyek szerinte “az áruló és a provokátor nem irigylésre méltó szerepét” szánták neki. Szlcuckij szerint a Nyugat Navalnijt a Moszkvára való nyomásgyakorlásra és az Északi Áramlat-2 földgázvezeték ügyének átpolitizálására használja fel.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos az Interfaxnak nyilatkozva kijelentette: támogatja, hogy bűnügyi vizsgálat induljon annak feltárására, hogy mi is történt valójában Navalnijjal. Mint mondta, arra számít, hogy Németország szakvéleményeket bocsát az orosz fél rendelkezésére, és hogy maga az érintett is felvilágosítással szolgál.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...