2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Közös projektekről tárgyalt Putyin a szaúdi koronaherceggel

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán tárgyalt Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, és megvitatták az energiaárakat és más fontos kérdéseket – közölte a Kreml. A telefonbeszélgetés a herceg és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozója után történt, aki kedden érkezett Szaúd-Arábiába.

A tárgyalásról szóló Kreml-közlemény szerint a két vezető különös figyelmet fordított “a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok további kiépítését célzó intézkedésekre, a beruházások, a közlekedési logisztika és az energia területén ígéretes közös projektek megvalósítására”.

Részletesen megvitatták “a világ energiapiaci stabilitásának biztosítása” témáját, és egyetértettek az OPEC+ keretében folytatott magas szintű együttműködésben, valamint a közelmúltbeli rijádi miniszteri találkozón elért megállapodásokban.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is részt vett a találkozón, szerdán pedig találkozott Rayed Krimlyvel, a szaúdi külügyminisztérium politikai tervezésért felelős igazgatójával. A regionális és nemzetközi biztonságról tárgyaltak, “különös hangsúlyt fektetve a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásának problémájára” – jegyezte meg az orosz külügyminisztérium.

Kedden Mohamed herceg Dzsiddában fogadta az amerikai külügyminisztert. Ez volt Blinken első látogatása a királyságban a legmagasabb rangú amerikai diplomatának azóta, hogy Kína márciusban segített Szaúd-Arábiának és Iránnak normalizálni a kapcsolatokat.

A külügyminisztérium közlése szerint a találkozó mintegy 100 percig tartott, és érintette a szudáni és jemeni konfliktusokat, az Izraellel való kapcsolatok esetleges normalizálását, valamint az emberi jogokat Szaúd-Arábiában. A szaúdi kormány elismerte a találkozót, de konkrétumokat nem közölt.

Hétfőn Mohamed herceg vendégül látta Nicolas Maduro venezuelai elnököt, az OPEC egyik tagját, akit az Egyesült Államok szankciókkal és puccsal próbált elűzni a hatalomból.

A Rijád és Washington közötti kapcsolatok 2018 óta hidegültek el, amikor az Egyesült Államok azzal vádolta Mohamed herceget, hogy megrendelte a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását és feldarabolását. A 37 éves trónörökös irányítja a királyság napi ügyeit apja, a 87 éves Szalmán király helyett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó