2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Antonov: az amerikai média dezinformációs kampányt folytat a kahovkai vízerőművel kapcsolatban

Az amerikai média célzott kampányt indított a kahovkai vízerőmű lerombolásával kapcsolatban, hogy megpróbálja Oroszországra hárítani az ukránok felelősségét és “tisztára mosni” a kijevi rezsimet – közölte csütörtökön újságírókkal Anatolij Antonov, Oroszország Egyesült Államokba akkreditált nagykövete.

“Az amerikai médiában célzott dezinformációs kampány folyik a kahovkai vízerőmű körül” – mondta.

“Sok célzás van arról, hogy Oroszország állítólag felrobbantotta a legfontosabb infrastrukturális létesítményt” – folytatta Antonov.

“A kormányzat tisztviselői úgy fogalmazzák meg retorikájukat, mintha az Oroszországi Föderáció mindenképpen felelős lenne minden incidensért, amely az ukrajnai konfliktus során történik”.

“Az ilyen megközelítés nem állja meg a helyét. Ez egy újabb kétségbeesett kísérlet arra, hogy mosdassák a kijevi rezsimet, amely hónapokon át szándékosan lőtte az erőművet” – jelentette ki az orosz nagykövet.

Antonov szerint “a nemzetközi humanitárius jog újabb durva megsértésének vagyunk tanúi Ukrajna részéről”.

“Egy terrortámadás, amely ökológiai katasztrófához, települések és mezőgazdasági területek nagyarányú elárasztásához vezetett. Veszélyeztette az észak-krími csatorna működését” – folytatta. “A szakértőknek még fel kell mérniük, hogy a tragédia milyen közvetlen következményekkel jár a zaporozsjei atomerőmű hűtőkörére nézve”.

“A washingtoni védnökök soha nem bírálják Kijevet. A rezsim minden intézkedését helyeslik, miközben minden olyan csapást, amit az oroszok elszenvednek, bátorítanak” – jegyezte meg Antonov.

“Ez egy tankönyvi példája a rosszul átgondolt, hibás álláspontnak, amely már komoly felfordulást okozott a világban. Ez azonban nyilvánvalóan nem elég az Egyesült Államoknak, és az ukrajnai terrorcselekmények további támogatást kapnak” – tette hozzá.

“Az amerikai logika szerint nem az a lényeg, hogy lassítsák a Kijevnek nyújtott segítséget. Biztosítani annak látszatgyőzelmét. Nemcsak katonai szakemberek, hanem nyilvánvalóan politikai technológusok is részt vesznek az Egyesült Államokban a probléma megoldásában” – tette hozzá az orosz nagykövet.

Június 6-án az ukrán erők csapást mértek a Kahovka vízerőműre, feltehetően egy Vilha többszörös rakétavető rendszerből. A lövedék tönkretette a hidraulikus zsilipeket a vízerőmű gátjánál, ami ellenőrizetlen vízkiáramlást okozott.

Novaja Kahovkában a vízszint egy ponton meghaladta a 12 métert, de mostanra már csökken. Jelenleg 15 lakott település van az árvízzónában; a közeli városok és falvak lakóit evakuálják.

A vízerőmű gátjának összeomlása súlyos környezeti károkat okozott. A Dnyeper folyó menti mezőgazdasági területeket elmosta a víz, és fennáll a veszélye annak, hogy az Észak-Krími-csatorna kiszárad.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a kahovkai vízerőmű elleni támadást Ukrajna szándékos szabotázsakciójának minősítette. Hozzátette, hogy a kijevi rezsimnek teljes felelősséget kell vállalnia a következményekért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó