2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Korszerűsített Il-38-as repülőgépet az orosz haditengerészetnek

Átadták az első korszerűsített Il-38-as repülőgépet az orosz haditengerészet légierejének a Moszkva környéki Zsukovszkijban hétfőn – közölte az Il-repülőgépgyár.

Az Il-38 típusú (NATO-kódja: May) tengeri járőrözésre és tengeralattjárók megsemmisítésére kifejlesztett repülőgép korszerűsített változata az Il-38N jelzést viseli. Az Iljusin-gyár 5 ilyen gép modernizálására kötött szerződést az orosz hadsereggel. A gyár sajtószolgálatánál elmondták, hogy új, Novella-P-38-as kereső és célzó berendezéssel látták el a repülőgépet, ami jelentősen növelte a gép harcászati képességét és az ellátandó feladatok számát.

A korszerűsített repülőgépet a dél-oroszországi Krasznodarszki határterületen található Ejszk városban lévő bázisra küldik. Az Il-38-asok sorozatgyártása 1967-ben kezdődött, s összesen 65 ilyen gép készült el. Az orosz védelmi tárca tervei szerint a hadsereg fegyverzetének 30 százalékát cserélik korszerűbbre. Egyebek között mozgatható Jarsz rakétakomplexumokkal szerelik fel a hadászati rakétavédelmi egységeket. A szárazföldi csapatok két rakétadandárját Iszkander típusú taktikai rakétakomplexumokkal, két légvédelmi rakétaezredet pedig Sz-400-as rakétakomplexummal szerelnek fel – írta a RIA Novoszty.

Az orosz állami hírügynökség az Il-38N átadása kapcsán kiemelte, hogy az orosz hadseregnek a szovjet korszak utáni történetében legnagyobb méretűnek számító, 2008-ban elkezdett reformja keretében lényegesen megváltoztatták az irányítást, csökkentették a hadsereg létszámát. A sorkatonák számának csökkentése mellett ugyanakkor növelték a szerződéses katonák számát. A legfontosabbnak azonban azt tartják, hogy az orosz hadsereg fegyverzetének 70 százalékát akarják 2020-ig korszerűbbre cserélni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó