2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Kissinger meggondolta magát és felvenné Ukrajnát a NATO-ba

Ukrajna semleges státuszának gondolata már nem aktuális, és ésszerű lenne, ha az ország a NATO tagja lenne – mondta Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon tartott online beszédében.

“A semleges Ukrajna gondolata ilyen körülmények között már nem releváns. Úgy vélem, hogy Ukrajna NATO-tagsága megfelelő lépés lenne” – mondta.

A volt külügyminiszter kifejtette, hogy korábban azért ellenezte Ukrajna tagságát az Észak-atlanti Szövetségben, mert attól tartott, hogy az “pontosan azt a folyamatot provokálná, amit most látunk”. Szerinte Washingtonnak továbbra is támogatnia kell Kijevet, és ha szükséges, fokoznia kell a katonai segítséget, amíg tűzszünetet nem kötnek.

Kissinger korábban a Spectatornak írt cikkében vázolta elképzeléseit arról, hogyan képzeli el az Oroszország és Ukrajna közötti jövőbeli békét, valamint az európai biztonsági architektúrát. Azt javasolta, hogy ebben a konfliktusban eljött az ideje, hogy az elért változásokat felhasználjuk, és “új keretet” teremtsünk a megállapodás eléréséhez.

A volt külügyminiszter ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ukrajnai konfliktus lezárása után Oroszország ne vegyen vesz részt az új világrendben.

Korábbi kijelentései miatt, amelyben ellenezte az ukrán NATO-tagságot – Kissinger felkerült az ukránok halállistájára.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak a fegyverellátás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter hangsúlyozta, hogy minden lőszert és katonai felszerelést tartalmazó rakomány legitim célponttá válik Ukrajnában. A külügyminisztérium szerint az észak-atlanti szövetség államai “a tűzzel játszanak” azzal, hogy fegyvert szállítanak a kijevi rezsimnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....