2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Japán lap: az orosz gazdaság és az oroszok mentalitása ellenállt a nyugati szankcióknak

Oroszország gazdasága ellenállt a nyugati szankcióknak, az oroszok mentalitása az egyik oka az ország ellenálló képességének – olvasható Wataru Nakamura japán újságíró Yahoo News Japan lapban megjelent cikkében.

Nakamura szerint a nyugati gazdasági szankcióknak volt némi hatása Oroszországra, de nem merültek fel olyan komoly nehézségek, “amelyeket a japánok képzelnek”. “A televízió jól mutatja be a helyzeteket, ha “történik valami”, de nem olyan jól, ha “szinte semmi sem történik”, így egy ilyen állapotról alig tudósítanak” – írta.

Elmondta, hogy a tavaly februári és márciusi jelentések sokaknak azt a benyomást kelthették, hogy az orosz gazdaság összeomlik a szankciók hatására, de figyelemre méltó ellenállóképességről tett tanúbizonyságot.

Válaszul arra, hogy számos nyugati márka kivonult az országból, a hatóságok engedélyezték a párhuzamos importot, így még most is megtalálhatóak a boltok polcain például az Apple és a Samsung termékei, amelyek távoztak az orosz piacról.

Ami a gazdasági mutatókat illeti, mint Nakamura az IMF októberi elemzésében rámutatott, Oroszország volt az egyetlen ország, amelynek gazdasági növekedési előrejelzését felfelé módosították, noha az továbbra is negatív tartományban maradt, míg a fejlett gazdaságokra vonatkozó előrejelzéseket lefelé módosították. Emellett a munkanélküliségi ráta is stabil maradt.

Az orosz gazdaság stabilitását számos más tényező is támogatja, többek között az Indiával és Kínával folytatott kereskedelem, az energiaexport és az energiaárak emelkedése, valamint az ország élelmiszer-önellátása – mondta.

Az újságíró hozzátette, hogy egy másik fontos dolog az oroszok mentalitása.

Például a felmérések során az emberek, különösen a 40 év felettiek, azt mondták neki, hogy a Szovjetunió összeomlása után a jelenlegi zavarok “semmiségek”. Rámutatott, hogy a nyugati szankcióknak másodlagos hatásként a gazdaság visszaesése miatt fáradtságot kellett volna terjeszteniük az országban, de a fent leírt rugalmasság miatt aligha lehetett számítani arra, hogy nagy hatásuk lesz.

“Ez az egyik példa arra, hogy Oroszország nyugati mércével történő értékelése hibás megközelítés” – összegezte Nakamura.

A Nyugat fokozta az Ukrajnával kapcsolatos szankciókat Oroszországgal szemben, ami Európában és az Egyesült Államokban a villamos energia, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett. Vlagyimir Putyin elnök korábban azt mondta, hogy az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók komoly csapást mértek az egész világgazdaságra. Moszkva többször kijelentette, hogy Oroszország megoldja az összes problémát, amelyet a Nyugat okoz neki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...