2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Eddig 75 ezer brit jelezte, hogy októbertől nem fizeti energiaszámláit

Miközben az Egyesült Királyságban az energiaárak rekordmagasra emelkednek, a “Don’t Pay UK” elnevezésű anonim csoport kampányt indított, amelyben 1 millió britet szólít fel arra, hogy október 1-jén, amikor az árak várhatóan ismét megugranak, ne fizessék tovább az energiaszámláikat.

A kampány tagjai szerint eddig legalább 75 000 ember ígérte meg, hogy lemondja a gáz- és villanyszámlájára vonatkozó beszedési megbízást, tiltakozásul a növekvő költségek ellen. Az Egyesült Királyság kormánya most “rendkívül felelőtlen” címmel ellenkampányt hirdetett, amint arról a The Independent csütörtökön beszámolt.

“Ez egy rendkívül felelőtlen üzenet, amely végső soron csak az árakat fogja mindenki más számára felfelé hajtani, és hatással lesz a személyes hitelminősítésre” – idézte a kormány szóvivőjét a lap.

“Bár egyetlen kormány sem tudja ellenőrizni a globális gázárakat, mi 37 milliárd fontnyi segítséget nyújtunk a háztartásoknak, beleértve a 400 font kedvezményt az energiaszámlákra, és 1200 font közvetlen támogatást a legkiszolgáltatottabb háztartásoknak, hogy segítsünk a megélhetési költségeken”.

A kormány által meghatározott energiaárplafon, amelyet a szabályozó hatóság, az Ofgem határoz meg, az előrejelzések szerint október 1-jén 3000 font (3618 dollár) fölé emelkedik, ami közel 65%-os emelkedést jelent. Az energiaköltségek már az év elején 54%-kal emelkedtek.

A Don’t Pay UK becslései szerint télre mintegy 6,3 millió brit háztartás kerül az energetikaiszegénységbe, és több tízmillió háztartás éli meg az “üzemanyagstresszt”, ami azt jelenti, hogy csak az energiaszámlákra jövedelmük több mint 10%-át költik majd.

A kormány az emelkedő energiaköltségeket a megnövekedett globális kereslettel, a Covid-19 világjárvány utóhatásaival és az Ukrajnában zajló katonai konfliktussal magyarázza.

Az olyan energiavállalatok, mint a British Gas tulajdonosa, a Centrica rekordnyeresége azonban közfelháborodást váltott ki, és azzal vádolták őket, hogy a szolgáltatók a válságból húznak hasznot.

“Politikusaink és az olaj- és gázipari vállalatok olyan energiarendszert terveztek, amely csak a pénzt és a profitot irányítja felfelé, nem törődve az emberi áldozatokkal” – mondta a Don’t Pay szóvivője, hozzátéve, hogy az energiavállalatok rekordnyeresége elfogadhatatlan.

“Ha a kormány és az energiavállalatok nem hajlandóak cselekedni, akkor az egyszerű dolgozó emberek fognak cselekedni. Együtt, közösen fogjuk kikényszeríteni a méltányos árat, a kormánynak és az olaj- és gázipari óriásoknak pedig egymás között kell majd rendezniük a dolgot”.”

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...