2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Eddig 75 ezer brit jelezte, hogy októbertől nem fizeti energiaszámláit

Miközben az Egyesült Királyságban az energiaárak rekordmagasra emelkednek, a “Don’t Pay UK” elnevezésű anonim csoport kampányt indított, amelyben 1 millió britet szólít fel arra, hogy október 1-jén, amikor az árak várhatóan ismét megugranak, ne fizessék tovább az energiaszámláikat.

A kampány tagjai szerint eddig legalább 75 000 ember ígérte meg, hogy lemondja a gáz- és villanyszámlájára vonatkozó beszedési megbízást, tiltakozásul a növekvő költségek ellen. Az Egyesült Királyság kormánya most “rendkívül felelőtlen” címmel ellenkampányt hirdetett, amint arról a The Independent csütörtökön beszámolt.

“Ez egy rendkívül felelőtlen üzenet, amely végső soron csak az árakat fogja mindenki más számára felfelé hajtani, és hatással lesz a személyes hitelminősítésre” – idézte a kormány szóvivőjét a lap.

“Bár egyetlen kormány sem tudja ellenőrizni a globális gázárakat, mi 37 milliárd fontnyi segítséget nyújtunk a háztartásoknak, beleértve a 400 font kedvezményt az energiaszámlákra, és 1200 font közvetlen támogatást a legkiszolgáltatottabb háztartásoknak, hogy segítsünk a megélhetési költségeken”.

A kormány által meghatározott energiaárplafon, amelyet a szabályozó hatóság, az Ofgem határoz meg, az előrejelzések szerint október 1-jén 3000 font (3618 dollár) fölé emelkedik, ami közel 65%-os emelkedést jelent. Az energiaköltségek már az év elején 54%-kal emelkedtek.

A Don’t Pay UK becslései szerint télre mintegy 6,3 millió brit háztartás kerül az energetikaiszegénységbe, és több tízmillió háztartás éli meg az “üzemanyagstresszt”, ami azt jelenti, hogy csak az energiaszámlákra jövedelmük több mint 10%-át költik majd.

A kormány az emelkedő energiaköltségeket a megnövekedett globális kereslettel, a Covid-19 világjárvány utóhatásaival és az Ukrajnában zajló katonai konfliktussal magyarázza.

Az olyan energiavállalatok, mint a British Gas tulajdonosa, a Centrica rekordnyeresége azonban közfelháborodást váltott ki, és azzal vádolták őket, hogy a szolgáltatók a válságból húznak hasznot.

“Politikusaink és az olaj- és gázipari vállalatok olyan energiarendszert terveztek, amely csak a pénzt és a profitot irányítja felfelé, nem törődve az emberi áldozatokkal” – mondta a Don’t Pay szóvivője, hozzátéve, hogy az energiavállalatok rekordnyeresége elfogadhatatlan.

“Ha a kormány és az energiavállalatok nem hajlandóak cselekedni, akkor az egyszerű dolgozó emberek fognak cselekedni. Együtt, közösen fogjuk kikényszeríteni a méltányos árat, a kormánynak és az olaj- és gázipari óriásoknak pedig egymás között kell majd rendezniük a dolgot”.”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó