2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Kína közölte az Egyesült Államokkal az első vörös vonalat, amelyet nem szabad átlépnie

A tajvani kérdés az “első vörös vonal”, amelyet nem szabad átlépni a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban – közölte Peking Washingtonnal.

A kínai külügyminisztérium figyelmeztetése csütörtökön kora reggel hangzott el, néhány órával azután, hogy Tajvan vezetője, Caj Ing-ven találkozott Kevin McCarthy amerikai képviselőházi elnökkel és más törvényhozókkal Kaliforniában.

“Kína határozottan ellenzi és határozottan elítéli” a nagy horderejű találkozót, amelyre amerikai földön került sor – áll a minisztérium közleményében.

“Ez súlyosan sérti Kína szuverenitását és területi integritását, és felháborítóan rossz jelzést küld a “Tajvan függetlenségét” szeparatista erőknek” – tette hozzá.

Peking “erős és határozott intézkedéseket” fog hozni válaszul a Washington és Tajpej által tett “felháborítóan helytelen lépésekre” – figyelmeztetett a minisztérium.

“A tajvani kérdés Kína alapvető érdekeinek középpontjában áll, és az első vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a Kína-USA kapcsolatokban” – áll a közleményben.

Peking szerint a független Tajpej és a Tajvani-szoros stabilitása “összeegyeztethetetlen, mint a tűz és a víz”.

A kínai külügyminisztérium sürgette az Egyesült Államokat, hogy ne menjen tovább azon a rossz és veszélyes úton, hogy a tajvani kérdést Kína megfékezésére próbálja felhasználni. Washington tartsa magát az egy Kína elvéhez, és azonnal hagyjon fel a Tajvannal folytatott hivatalos eszmecserék minden formájával – hangzott el.

Tajvan 1949 óta önkormányzattal rendelkezik, de hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Kínától. Peking, amely a szigetet saját területének részének tekinti, határozottan ellenzi az Egyesült Államokkal való kapcsolattartást.

Annak ellenére, hogy 1979 óta hivatalosan elismeri Pekinget Kína egyetlen törvényes hatalmának, Washington erős nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajpejjel, támogatja szuverenitási törekvéseit, és ígéretet tesz arra, hogy a szigetet katonailag megvédi egy szárazföldi támadás esetén.

“Erősebbek vagyunk, ha együtt vagyunk” – mondta Caj McCarthynak szerdai találkozójuk során. A tajvani vezető elmondta, hogy hálás az Egyesült Államoknak, amiért segít “az életmódunk védelmét célzó erőfeszítésekben”.

McCarthy szerint “a tajvani és az amerikai nép közötti barátság a szabad világ számára mélyen fontos kérdés. Kritikus fontosságú a gazdasági szabadság, a béke és a regionális stabilitás fenntartása szempontjából”.

Ez a második alkalom, hogy Caj kevesebb mint egy éven belül találkozik egy amerikai házelnökkel. McCarthy elődjének, a demokrata Nancy Pelosinak tavaly augusztusi tajvani látogatása komoly feszültséget okozott Peking és Washington között, mivel Kína elindította eddigi legnagyobb hadgyakorlatát a Tajvani-szorosban, és szankciókat vezetett be Tajpej ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó