2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Kína felszólította az USA-t, hogy vonja ki nukleáris fegyvereit Európából

Az Egyesült Államoknak “ki kell vonnia minden nukleáris fegyverét Európából, és tartózkodnia kell attól, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen bármely más régióba” – mondta a kínai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának főigazgatója.

Az országok közötti úgynevezett “nukleáris megosztás megállapodások” “növelik a nukleáris fegyverek elterjedésének és a nukleáris konfliktusok kockázatát” – mondta Fu Cong kedden, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés 10. felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székhelyén.

Azoknak az államoknak, amelyek nem rendelkeznek nukleáris fegyverekkel, fel kell hagyniuk “a nukleáris fegyverek megosztására vagy a nukleáris elrettentés más formáira irányuló megállapodások ösztönzésével” – tette hozzá a tisztviselő.

Fu Cong arra is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “utasítsa el a kettős mércét az atomsorompó területén”.

A kínai fegyverzetellenőrzési tisztviselő példaként említette az USA, az Egyesült Királyság és Ausztrália közötti AUKUS paktumot, amelynek célja Canberra nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal való felfegyverzése, és amely “súlyos nukleáris proliferációs kockázatokat hordoz”.

“A NATO nukleáris megosztási modelljének az ázsiai-csendes-óceáni térségben történő megismétlésére irányuló bármilyen kísérlet aláásná a regionális stratégiai stabilitást, és a térség országai határozottan elleneznék azt, és szükség esetén súlyos ellenintézkedésekkel szembesülnének” – figyelmeztetett.

Fu sürgette továbbá az Egyesült Államokat, hogy teljesen oldja fel az Iránnal szembeni illegális szankciókat annak érdekében, hogy a 2015-ös atomalku újjáéledjen, és Teherán visszatérjen a kötelezettségeinek teljes körű betartásához.

Az észak-koreai atomprogram körüli összetett és súlyos helyzetről szólva kitartott amellett, hogy a Koreai-félsziget denuklearizációjának eléréséhez vezető úton kétirányú megközelítést és a fokozatos és összehangolt intézkedések elvét kell követni.

Ami Kínát illeti, kész együttműködni minden országgal a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása érdekében – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy Peking nem versenyez más országok arzenáljaival, és nukleáris készletét a nemzetbiztonság védelméhez szükséges minimális szinten tartja – hangsúlyozta Fu.

“Kína semmilyen körülmények között nem lesz az első, aki atomfegyvereket vet be” – biztosította.

A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) kulcsfontosságú nemzetközi megállapodás, amelynek célja a nukleáris fegyverek és technológia elterjedésének megakadályozása, az atomenergia békés célú felhasználása terén való együttműködés előmozdítása és a nukleáris leszerelés elősegítése.

Az 1968-as létrehozása óta 191 ország csatlakozott hozzá, köztük az öt hivatalosan nukleáris fegyverrel rendelkező állam – az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Kína.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...