2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Kijev: Nemzeti Gárdisták tüntetettek leszerelésükért

Az Ukrán Nemzeti Gárda katonáinak százai leszerelésüket követelve tüntetést kezdtek hétfőn Kijevben, az elnöki hivatal épülete előtt.

 

Helyszíni becslések alapján mintegy háromszázan vonultak a belvárosban lévő hivatali épületek elé. A demonstráló sorkatonák száma folyamatosan nő. A késő délutáni órákban Aleksandr Terescsuk belügyminisztériumi főosztályvezető arra kérte a tüntetőket, hogy foglalják írásba követelésüket. A demonstráló gárdisták azonban ezt elutasították, és azt is, hogy tárgyalóküldöttséget állítsanak össze. Kijelentették viszont, hogy nem mozdulnak az elnöki hivatal elől.

A tiltakozó akció résztvevői elmondták, hogy követelik azoknak a sorkatonáknak a leszerelését, akik már leszolgálták idejüket. Ugyanakkor egyes sajtójelentések szerint azért is vonultak ki tüntetni, mert nem kapták meg az illetményüket.

A belügyi tárca alá tartozó Nemzeti Gárda egyike azoknak az erőknek, amelyek Kelet-Ukrajnában a felkelők által elfoglalt terület visszaszerzéséért folytatnak harcot a fél éve tartó, Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet keretében.

A parlament március közepén fogadta el az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat létrehozásáról szóló törvényt a belügyminisztérium alá tartozó egységek reformjának részeként. Nemzeti Gárda néven már működött fegyveres alakulat Ukrajnában 1991-től, amelyet azonban 2000-ben Leonyid Kucsma akkori elnök feloszlatott.

A jogszabály szerint a Nemzeti Gárda feladata az állampolgárok életének szabadságának és törvényes érdekeinek védelme a büntetőjog alá tartozó és egyéb törvénytelen túlkapásokkal szemben, a társadalmi rend védelme és a lakosság biztonságának szavatolása, valamint – a rendvédelmi szervekkel együttműködve – az állambiztonság biztosítása, az államhatárok védelme, terrorcselekmények elhárítása, valamint illegális fegyveres csoportok, terror- és bűnszervezetek tevékenységének megakadályozása. Kelet-Ukrajnában egyebek között az ukrán erők ellenőrzése alatt lévő donyecki nemzetközi repülőtér védelmében is részt vesznek gárdisták.

 

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

DNR: az orosz erők gyakorlatilag blokád alá vonták Bahmutot

Az orosz hadsereg gyakorlatilag blokád alá vonta Artemivszket (Bahmut) - mondta Jan Gagin, a DNR (Donyecki Népköztársaság) megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 TV-nek. "Az...

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...
spot_img

Videó