2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Nem sikerült megropogtatni az orosz gazdaság gerincét

Kissé módosultak ugyan a hitelpiaci kondíciók Oroszországban az elmúlt hónapokban, annak azonban nincs jele, hogy az ukrajnai konfliktus miatt foganatosított nyugati szankciók az orosz gazdaság banki hitelellátásának zuhanását okozták volna – állapították meg hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

 

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai szerint nem mutatkoznak jelei az orosz hitelpiac olyan mértékű megroppanásának, mint amilyen a 2008-as pénzügyi válság nyomán bekövetkezett. A ház elemzői kiemelik ugyanakkor azt is, hogy a bankközi kamatok már emelkednek, és ez kezd beszűrődni a reálgazdaság hitelköltségeibe is.

 

A Capital Economics kimutatása szerint az orosz vállalati szektornak folyósított rubelhitelek átlagos kamata az év eleje óta 150 bázisponttal 11 %-ra , a dolláralapú hitelek kamata 200 bázisponttal 7 % fölé emelkedett. A cég közgazdászai szerint továbbá feltételezhető, hogy az orosz gazdaság hitelkondíciói a következő hónapokban szigorodnak.

 

Ehhez várhatóan hozzájárul az orosz jegybank is, amely a Capital Economics előrejelzése szerint ebben a hónapban újabb kamatemeléssel reagál a rubelre nehezedő piaci nyomásra. A ház várakozása szerint mindemellett a nyugati szankciók teljes körűen még csak ezután kezdik éreztetni hatásaikat az orosz gazdaságban. Igaz, hogy a nettó tőkekiáramlás az idei harmadik negyedévben 13 milliárd dollárra csökkent a második negyedévben mért 24 milliárd dollárról, de még így is meghaladta a harmadik negyedévi nominális orosz folyómérleg-többletet, amely 11 milliárd dollár volt.

 

Ráadásul a rubel gyengesége arra vall, hogy a tőkekivonás a negyedik negyedév elején ismét gyorsult – áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében. A ház szerint ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy Oroszország külső adósságtörlesztései emelkedni fognak az év vége felé, és ebben a helyzetben az orosz pénzügyi hatóságok arra kényszerülhetnek, hogy a devizatartalékok megcsapolásával segítsék a magánszektorbeli adósokat törlesztési kötelezettségeik teljesítésében.

 

Más nagy londoni házak a romló pénzügyi környezetben érdemi kockázatnak tartják az orosz államadós-besorolások leminősítését is. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai legutóbbi tanulmányukban közölték: elsősorban arra látnak esélyt, hogy a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings minősíti vissza Oroszországot, összhangba hozva orosz besorolásaikat a Standard & Poor’s osztályzataival.

A három nagy hitelminősítő közül az S&P tartja nyilván a leggyengébb, “BBB mínusz” devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch egy, a Moody’s két fokozattal jobb besorolást tart érvényben az orosz államadósságra. Ha a Standard & Poor’s az orosz devizaadós-osztályzatot tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetési ajánlású besorolását ennél a hitelminősítőnél.    

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó