2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Kijev: Magyarországnak fel kell hagynia a provokációkkal

Kijev hivatalos jegyzéket küldött Budapestnek egy videó miatt, amelyen Ukrajna térképe látható a Krím nélkül – közölte szombaton az ukrán külügyminisztérium.

Korábban a magyar kormány közzétett egy videót, amelyben az ukrajnai konfliktus békés rendezésére szólított fel, és amely egy olyan térképet tartalmazott, amelyen a Krím az ukrán területen kívül van.

“Magyarországnak fel kell hagynia a provokációkkal, és be kell tartania az ENSZ-, EU- és NATO-tagság keretében vállalt nemzetközi kötelezettségeit… Az ukrán külügyminisztérium utasítására a magyarországi ukrán ügyvivő hivatalos diplomáciai jegyzéket intézett a magyar félhez” – áll a minisztérium honlapján közzétett közleményben.

A közlemény azt is állítja, hogy a Krím Ukrajnán kívüli megjelentése a videóban ellentmond Budapest Ukrajna szuverenitását és területi integritását támogató nyilatkozatainak.

Magyarország a konfliktus kezdete óta következetesen ellenzi az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat és az orosz energia szankcionálását. A magyar parlament 2022 márciusában rendeletet hozott, amely megtiltotta a területéről Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy Budapest a magyarok által lakott Kárpátalja területét igyekezett biztosítani, mivel a területén keresztül történő fegyverszállítások legitim katonai célpontot jelentenének. Az ország vezetése többször hangsúlyozta, hogy Magyarország a béketárgyalások mielőbbi megkezdését támogatja.

A Krím a 2014 márciusában ott tartott népszavazás után vált ismét orosz területté, amelyen a Krími Köztársaságban a választók 96,77 százaléka, Szevasztopolban pedig 95,6 százaléka szavazott arra, hogy újraegyesüljön Oroszországgal. Ukrajna továbbra is saját, de ideiglenesen megszállt területének tekinti a Krímet. Az orosz vezetés többször kijelentette, hogy a Krím lakói demokratikusan, a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával teljes összhangban az Oroszországgal való újraegyesítés mellett szavaztak. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Krím kérdése végleg lezárult.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó