2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Kijev kritikusnak nevezte az ukrajnai helyzetet

Kritikus a helyzet Ukrajnában az energetikai infrastruktúrát ért újabb rakétacsapások után – jelentette ki Kirill Timosenko, Volodimir Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője.

“A helyzet kritikus. A legtöbb találatot az ország középső és északi részén jegyezték fel. A fővárosban rendkívül nehéz a helyzet, különleges vészleállási rendet vezetnek be” – írta Telegram-csatornáján.

ÉLŐ közvetítésünket itt találod, videókkal.

Timosenko szerint az Ukrenergo kénytelen ilyen sürgősségi intézkedéseket hozni az energiarendszer kiegyensúlyozása és a berendezések meghibásodásának megelőzése érdekében.

Mint Vitalij Klicsko kijevi polgármester korábban elmondta, a főváros lakóinak legalább a fele áram nélkül maradt.

Ma Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el. Kijevben és több más nagyvárosban robbanások és áramkimaradások történtek.

A fővároson kívül a helyi hatóságok Lemberg, Rivne, Harkov, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, Hmelnickij, valamint Szumi, Poltava és Vinnicja régiókban is csapásokról számoltak be. Ott áramellátási problémák merültek fel. A harkovi metró nem működik. Zsitomír teljesen áramtalanítva lett.

Október 10-én az orosz fegyveres erők csapásokat mértek Ukrajna katonai, kommunikációs és energetikai rendszereire – Harkovtól Kijeven át Lembergig és Ivano-Frankivszkig. Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy ez válasz volt a krími híd elleni ukrán merényletre és az oroszországi polgári létesítmények elleni egyéb támadásokra. Volodimir Zelenszkij november 1-jén azt mondta, hogy az ország energetikai infrastruktúrájának mintegy 40 százaléka megsérült. Emiatt Ukrajna gördülő áramszüneteket vezetett be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...