2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Rekord mennyiségű orosz olaj tart Ázsiába – írja a Bloomberg

Oroszország teljes tengeri olajexportjának kétharmadát már ázsiai országokba szállítják, miközben az EU-ba irányuló szállítások tovább csökkennek – jelentette hétfőn a Bloomberg.

Az Ázsiába irányuló tengeri szállítások a jelentések szerint az orosz tengeri nyersolajeladások kevesebb mint kétötödét tették ki, mielőtt az EU, az USA és szövetségeseik szankciókat vezettek be Moszkva ukrajnai katonai művelete miatt.

A jelentések szerint Kína és India alkotja az orosz olajkereskedelem legújabb fellendülésének gerincét, de kisebb mennyiségeket szállítanak Srí Lankára és az Egyesült Arab Emírségekbe is.

A Kínába, Indiába és Törökországba irányuló nyersolaj összmennyisége – a végső célállomást még nem jelző hajókon lévő rakományokkal együtt – a jelentések szerint a november 11-ig tartó 28 napban napi 2,39 millió hordónyi rekordmennyiségre emelkedett.

Moszkva példátlan váltása nyugatról keletre három héttel a G7-országok és Ausztrália által támogatott uniós szankciók december 5-i életbe lépése előtt történik. A büntetőintézkedések arra kötelezik a nyugati vállalkozásokat, hogy ne nyújtsanak biztosítást és egyéb szolgáltatásokat az orosz nyersolajjal megrakott tartályhajóknak, hacsak a rakományt nem vásárolják meg egy még meg nem állapított árplafon alatt.

Az ország csendes-óceáni kikötőiből orosz nyersolajat szállító tartályhajók mindössze néhány nap alatt juttatják el a rakományt a kínai importterminálokhoz, és a Fekete-tengerről Törökországba tartó út is hasonlóan rövid. Az Indiába irányuló szállítmányok azonban az orosz exportterminálok bármelyikéről általában több hetet vesznek igénybe, így nagyobb a kockázata annak, hogy a nyugati szankciókat megsértik, mielőtt elérnék a célállomást.

Oroszország európai országokba irányuló tengeri nyersolajexportja a november 11-ig tartó négy hétben öthetes mélypontra, napi 700 000 hordóra esett vissza.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.