2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

A Kreml reagált Macron felszólítására a békefolyamat elkezdéséhez

Oroszország szívesen válaszolna Emmanuel Macron francia elnök felhívására, hogy kezdődjön békefolyamat Ukrajnában, de jelenleg nem látja az utat a tárgyalóasztalhoz – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke.

Macron hétfőn a France Inter rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a következő hetekben fel kell gyorsítani a Moszkva és Kijev közötti konfliktus diplomáciai megoldására irányuló erőfeszítéseket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kedden a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján rövid ideig tárgyalt a francia elnökkel, azt mondta, hogy Macron is megerősítette, hogy kész folytatni a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin elnökkel annak érdekében, hogy kidolgozzák a harcok leállításának módját.

Arra a kérdésre, hogy kommentálja Macron tárgyalásokra való törekvését, Peszkov azt mondta:

“Természetesen, de nem igazán látjuk a tárgyalóasztalt”.

“Az ukrán fél de facto és de jure álláspontja… azt jelzi, hogy Ukrajna, mind de facto, mind de jure nem tud és nem is akar tárgyalni” – mondta a szóvivő.

Emiatt Oroszország továbbra is “a különleges katonai művelet folytatásával” fogja végrehajtani az ukrajnai hadműveletet – mondta.

Közben Olaf Scholz német kancellár is azt mondta a G20-ak csúcstalálkozóján, hogy továbbra is tárgyalni fog Putyinnal az ukrán válság megoldása érdekében. Az ilyen kapcsolatok “fontosak” – mondta Scholz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a G20-akhoz intézett videóbeszédében úgy fogalmazott, hogy “meggyőződése szerint most jött el az idő, amikor az orosz pusztító háborút meg kell és meg lehet állítani”. Ragaszkodott azonban ahhoz, hogy Ukrajnának “nem szabad kompromisszumokat ajánlani szuverenitása, területi integritása és függetlensége tekintetében” a béke érdekében.

Peszkov szerint Zelenszkij beszéde “abszolút megerősíti”, hogy Kijev nem hajlandó semmilyen tárgyalásra Moszkvával, Lavrov pedig azt mondta, hogy Zelenszkij feltételei “változatlanul irreálisak”. Figyelmeztetett, hogy minél tovább utasítja el Kijev a tárgyalásokat, annál nehezebb lesz a feleknek közös nevezőre jutniuk.

Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Zelenszkij “nem hallgat a nyugati tanácsokra”, állítólag a közelmúltbeli jelentésekre utalva, miszerint Washington négyszemközt arra ösztökéli Kijevet, hogy hagyjon fel a Moszkvával való békefolyamat kompromisszummentes elutasításával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...