2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Soha nem látott mértékben emelkedhetnek a brit élelmiszer árak a gabonaalku felmondása után

Ebből is az következik, hogy nem igaz az ukrán állítás, miszerint az éhező afrikai országoknak küldték a szállítmányokat.

A briteket figyelmeztették, hogy az amúgy is magasra szökő élelmiszerárak még tovább emelkedhetnek, miután Oroszország felfüggesztette a török és ENSZ közvetítéssel létrejött gabonamegállapodást, miután az ukrán erők civil és katonai hajókat támadtak meg a Krím félszigetnék.

Az ukrán exportot leállították, miután Oroszország felfüggesztette részvételét abban a mérföldkőnek számító megállapodásban, amely lehetővé tette a létfontosságú szállítmányok Fekete-tengeren keresztül történő szállítását, és a krími hajókat ért dróntámadásokkal vádolta az ukránokat – írja a brit Daily Mail.

A lap megjegyzi, hogy a blokád további nyomást gyakorol a búzatermékek már amúgy is emelkedő európai árára. Nagy-Britanniában szinte minden kenyér- és tésztatermék ára kétszámjegyű mértékben emelkedett, egyeseké akár 63,6 százalékkal is.

A Daily Mail jelentése gyakorlatilag elismeri azokat az orosz állításokat, amelyek szerint az ukrán gabona nem az éhező afrikai nemzetekhez jut, hanem Kijev így fizet a fegyverszállításokért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még szeptemberben jelezte, hogy az ukrán gabonát elsősorban az EU-ba exportálták, nem pedig az élelmiszerellátásra leginkább rászoruló afrikai fejlődő országokba.

“Abból a 87 hajóból, amely gabonával hagyta el az ukrán kikötőket, 32 Törökországban maradt. És úgy gondolom, hogy ez teljesen természetes, mert Törökországnak, az egész folyamat befogadó országának természetesen joga van ehhez” – mondta.

További 30 hajó az uniós országokba került, míg mindössze két hajó ment “a legszegényebb országokba az ENSZ élelmezési programjaira”, nevezetesen Jemenbe és Dzsibutiba – mondta Putyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...