2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Kijev: EU-tagállamok vétója miatt nem kapcsolhatják le Oroszországot a SWIFT rendszerről

Az Egyesült Államok és az EU nem tervezi Oroszország leválasztását a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről abban a szankciócsomagban, amelyet az Ukrajna elleni invázió esetére készítettek – árulta el Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Néhány Európai Uniós tagállam nyomására került ki a tervekből, hogy Oroszországot leválasszák a SWIFT rendszerről – árulta el a külügyminiszter az ukrán 1+1 televíziónak nyilatkozva szombaton késő este. Nem részletezte, mely országok ellenezték az esetleges intézkedést.

“Ez az Európai Unióban zajló belső folyamatok eredménye, mivel egyes országok, mondjuk úgy, nem voltak hajlandóak feladni saját érdekeiket a [Oroszország] SWIFT-ről történő esetleges leválasztásával kapcsolatban” – jelentette ki Kuleba.

De legyünk tisztában azzal, hogy ha ez a csomag tartalmazná a SWIFT-et, az atombomba lenne. De még a SWIFT nélkül is ez a csomag egy nagyon erős gazdasági nyomásgyakorló bomba marad Oroszországnak.

A szankciókat csak akkor vezetnék be, ha Oroszország valóban megtámadná Ukrajnát, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken megerősítette, hogy Washington nem tervezi, hogy megelőző jelleggel érvényesítsék azokat Moszkva ellen.

Az elmúlt hónapokban magas rangú nyugati tisztviselők és a média szinte naponta azzal riogat, hogy Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen, de tényleges bizonyíték az állítások alátámasztására soha nem került elő. Moszkva következetesen tagadja a vádakat, és azt állította, hogy nem tervezi sem Kijev, sem más ország megtámadását.

Kuleba megjegyzései megerősítették a Reuters egy korábbi riportját, amely meg nem nevezett uniós és amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy a szankciócsomag a nagyobb orosz bankokat célozná, de nem tartalmazná Oroszország leválasztását a SWIFT-rendszerről. A SWIFT egy bankrendszer, amely globális pénzügyi átutalásokat bonyolít, és több mint 200 ország több mint 11 000 pénzintézete használja napjainkban.

Azt már tudják, hogy az oroszellenes szankciók Európának fog fájni jobban

“A cél az, hogy olyan szankciókat tervezzenek, amelyek valóban az oroszokat sújtják, miközben szem előtt tartják a szankciókat bevezetők járulékos kárait, felismerve azt a tényt, hogy a szankciók egyértelműen Európát sújtanák jobban” – mondta az egyik forrás pénteken a Reutersnek.

Az intézkedést ellenezték az európai hitelezők is, akik aggodalmukat fejezték ki, hogy Moszkva rendszerből való kitiltása azt jelentené, hogy az Oroszországban a fennálló hiteleket nem tudnák visszafizetni.

Több nagy európai bank, köztük az UniCredit, az RBI, a francia Societe Generale és a holland ING jelentős kitettséggel rendelkezik Oroszországban a JPMorgan kutatása szerint, és a SWIFT-tiltás bevezetése esetén az intézmények dollármilliárdok elvesztését kockáztatják.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29294″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...