2023, február 9.
-3.7 C
Budapest
-2.8 C
Moszkva

Az ukránok szerint az USA azt tervezi, hogy segít megsemmisíteni az orosz flottát

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója azt állította, hogy az Egyesült Államok terveket készít elő az orosz hadihajók elsüllyesztésére és a Fekete-tengeri Flotta “megsemmisítésére”, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Washington fejlett hajóelhárító rakétákat kíván biztosítani az ukrán hadseregnek. A Pentagon tagadta az állításokat.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója csütörtökön a közösségi médiában tette a kijelentést, mondván, hogy jelenleg tárgyalások folynak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hogyan tudna segíteni a fekete-tengeri kikötők orosz blokádjának megtörésében.

“Az USA tervet készít a Fekete-tengeri Flotta megsemmisítésére” – írta. “Az ukránok [orosz] hadihajókon végzett hatékony munkája meggyőzte [az USA-t], hogy készítsen tervet a kikötők blokádjának feloldására. Nagy teljesítményű hajó elleni fegyverek (Harpoon és Naval Strike Missile 250-300 km hatótávolságú rakéták) szállításáról tárgyalnak”.

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára cáfolta a kijevi tisztviselő állításait, és a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette: “Határozottan állíthatom, hogy ez nem igaz”.

Gerascsenko a Reuters egy nemrégiben megjelent jelentését idézte, amely szerint a Biden-kormányzat “azon dolgozik, hogy fejlett hajó elhárító rakétákat adjon az ukránok kezébe, hogy segítsen legyőzni Oroszország tengeri blokádját”, név szerint a Harpoon és a Naval Strike rakétákra utalva.

A riport azonban megjegyezte, hogy az ilyen fegyverek Kijevbe küldésének van néhány akadálya, többek között az, hogy “a Harpoonok partról történő indítására alkalmas platformok korlátozottan állnak rendelkezésre”, tekintettel arra, hogy ez nagyrészt tengeri rakéta. Meg nem nevezett amerikai tisztviselők szerint a Fehér Ház keresi a megoldást, beleértve azt is, hogy “egy amerikai hajóról húzzanak le egy indítóállványt”.

Amikor a hajóelhárító rakétákról kérdezték, Kirby azt mondta, hogy “nem akarja megelőzni a még meg nem hozott döntéseket”. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok “minden nap beszél az ukránokkal”, hozzátéve, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken beszélt Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel.

“Amikor döntéseket hozunk, azonnal kijövünk ide, és kiadunk egy sajtóközleményt” – jelentette ki Kirby.

A hajóelhárító lőszerek körüli megbeszélésekről szóló híreket követik azok a médiajelentések, amelyek szerint Washington segíthetett az ukrán erőknek elsüllyeszteni Oroszország fekete-tengeri zászlóshajóját – a “Moszkva” cirkálót – Odessza partjainál a múlt hónapban. Amerikai tisztviselők cáfolták ezeket a feltételezéseket, Kirby kijelentette, hogy Kijevnek “saját hírszerzési képességei vannak az orosz haditengerészeti hajók követésére és célba vételére, ahogyan ebben az esetben is tették”, és hogy az amerikai hírszerzés nem nyújtott segítséget a hajó felkutatásához és támadásához.

Moszkva más verziót közölt az eseményekről, azt állítva, hogy a “Moszkva” azután süllyedt el, hogy egy tűz következtében robbanás történt egy lőszerraktárban, de megerősítette egy tengerész halálát és azt, hogy 27 másik tengerész eltűnt a hajó elvesztése során.

Bár amerikai tisztviselők még nem erősítették meg nyilvánosan, hogy hajóelhárító fegyvereket szánnak-e Ukrajnának, az országnak nyújtott amerikai katonai segélyek folyamatosan növekedtek az orosz támadás február végi kezdete óta. A nemrégiben elfogadott 40 milliárd dolláros új, masszív segélycsomaggal az amerikai támogatás teljes összege március óta közel 54 milliárd dollárra emelkedett. A jelenleg biztosított eszközök között páncéltörő Javelin rakéták, légvédelmi Stingerek, nagy hatótávolságú tüzérségi eszközök, páncélozott járművek, drónok, könnyűfegyverek és lőszerek, valamint egyéb felszerelések szerepelnek. A legutóbbi segélytervezet várhatóan Patriot légvédelmi rakétaütegeket is biztosít, annak ellenére, hogy a Pentagon tisztviselőinek korábbi nyilatkozatai szerint ez a fegyver nem szerepel a tervezetben.

“Nincs szó arról, hogy Patriot-ütegeket helyeznénk el Ukrajnában. Ehhez amerikai katonákat kell küldeni melléjük, hogy üzemeltessék” – mondta egy magas rangú védelmi tisztviselő márciusban a médiának. “Ez nem egy olyan rendszer, amelyet az ukránok ismernek, és ahogy azt világossá tettük, nem fognak amerikai csapatok harcolni Ukrajnában”.

Nem világos, hogy mi változott azóta, és a Fehér Ház és a védelmi minisztérium tisztviselői a legutóbbi tájékoztatók során kevés részletet árultak el arról, hogy kinek az erői fogják működtetni a Patriot-elemeket, vagy hogy pontosan hol fogják telepíteni őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...