2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Ukrajna elveszi az állampolgárságot azoktól a férfiaktól, akik elhagyták az országot

Az ukrán törvényhozók olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely a hadköteleseket megfosztaná az állampolgárságuktól, ha azok a hadiállapot idején elhagyták az országot.

Egy ilyen lépés sérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelyet a nemzetközi emberi jogi jog alapjának tekintenek. Az 1948-as kiáltvány bűncselekménynek minősíti az “állampolgárság önkényes megfosztását”.

A verhovna radában – a kijevi parlamentben – kedden bejegyzett törvényjavaslatban a törvényhozók több módosítást javasoltak a hadiállapot alatti jogrendet meghatározó jogszabályokhoz, amelyek célja “az ország gazdaságának és védelmi képességeinek megerősítése”.

Az egyik javaslat szerint a katonai szolgálatra kötelezettek megfoszthatók az ukrán állampolgárságuktól, ha elhagyják az országot, és 30 napon belül nem térnek vissza.

Az intézkedés azokra vonatkozna, akik elhagyták az országot és nem tértek vissza, anélkül, hogy erre alapos okuk lett volna, például a fogadó ország elhagyásának tilalma, természeti katasztrófa, baleset, üzleti út, külföldi hivatalos munka, kórházi kezelés vagy más olyan körülmény, amely megakadályozza az illető hazatérését.

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy az intézkedések kiterjednének azokra a személyekre is, akik a Moszkva és Kijev között zajló katonai konfliktus közepette távoztak az Oroszországi Föderációba, valamint azokra, akik írásban elutasították a mozgósítást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta a hadiállapot és az általános mozgósítás feltételeinek 90 nappal történő meghosszabbításáról szóló rendeletet az országban, amely most Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának jóváhagyására vár.

Az ukrán hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk az országot, és minden katonaköteles állampolgárnak részt kell vennie az általános mozgósításban az összes tartalékos erővel.

Ukrajna február 24-én vezette be a hadiállapotot, miután Oroszország megindította hadműveletét Ukrajnában, mert Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donbásszi köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött minszki jegyzőkönyv célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...