2023, február 3.
2.6 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Zelenszkij: az ukrán harcosok azután tették le a fegyvert, hogy jelzést kaptak Kijevtől

A mariupoli Azovstal acélműben hetek óta rejtőzködő ukrán katonák és a neonáci Azov zászlóalj tagjai Kijev parancsára adták meg magukat az orosz erőknek – állította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

“A fiúk jelzést kaptak a hadseregtől, hogy minden joguk megvan ahhoz, hogy kijöjjenek és megmentsék az életüket” – mondta Zelenszkij pénteken az Ukrajna 24 hírügynökségnek.

Oroszország aznap jelentette be az Azovsztal teljes felszabadítását, mondván, hogy a héten több mint 2400 ukrán harcos, köztük parancsnokaik is megadták magukat.

Moszkva szerint minden előfeltétel nélkül tették le a fegyvert az orosz erőkkel folytatott tárgyalások után. A sebesülteket kórházban ápolják, a többieket a jelentések szerint a Donbasszban található büntetés-végrehajtási intézetekbe szállították.

Az acélgyár ostroma során Moszkva kitartott amellett, hogy a bent lévők súlyos veszteségeket, élelem- és vízhiányban szenvedtek, és meg akarták adni magukat, de ezt nem tehették meg az ukrán kormány jóváhagyása nélkül, attól tartva, hogy hadbíróság elé állíthatják őket. Kijev azonban vonakodott kiadni a szükséges parancsot.

Zelenszkij azt állította, hogy az ukrán titkosszolgálatok felügyelték azt, amit ő úgy jellemzett, hogy “az [Azovstal] védői visszavonultak, előkészítették a párbeszédet, a cserét és így tovább”.

“Hazahozzuk őket” – mondta a harcosokról, akik megadták magukat. Az elnök azonban hozzátette, hogy sok múlik azon, hogy az ENSZ, a Vöröskereszt és Oroszország betartja-e vállalásait.

Annak ellenére, hogy Kijev korábban azt mondta, nincs mód arra, hogy katonai eszközökkel segítsen az Azovsztalban lévőknek, Zelenszkij elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott külföldi partnerekkel olyan fegyverek szállításáról, amelyek lehetővé tennék, hogy az ukrán erők elérjék az acélművet.

Sok ukrán pilóta is meghalt, amikor megpróbált eljutni az Azovstalba – mondta, hozzátéve, hogy tervben volt gyógyszerek és élelmiszerek légi úton történő leeresztése az üzembe.

“Sok minden történt, amit egyikünk sem tudott hivatalosan kommentálni. Az erős orosz légvédelem miatt hiányoztak a légi folyosók Azovsztalba” – árulta el az ukrán vezető.

Mariupolban folytak a legsúlyosabb harcok Oroszország ukrajnai katonai műveletének február végi kezdete óta, óriási pusztítást szenvedett. Moszkva egy hónappal ezelőtt jelentette be a stratégiai fontosságú kikötőváros elfoglalását. Az Azovstal maradt az ukrán ellenállás utolsó területe a térségben, de az acélgyár és annak hatalmas földalatti hálózata mostanra szintén orosz ellenőrzés alá került.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...