2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Zelenszkij: az ukrán harcosok azután tették le a fegyvert, hogy jelzést kaptak Kijevtől

A mariupoli Azovstal acélműben hetek óta rejtőzködő ukrán katonák és a neonáci Azov zászlóalj tagjai Kijev parancsára adták meg magukat az orosz erőknek – állította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

“A fiúk jelzést kaptak a hadseregtől, hogy minden joguk megvan ahhoz, hogy kijöjjenek és megmentsék az életüket” – mondta Zelenszkij pénteken az Ukrajna 24 hírügynökségnek.

Oroszország aznap jelentette be az Azovsztal teljes felszabadítását, mondván, hogy a héten több mint 2400 ukrán harcos, köztük parancsnokaik is megadták magukat.

Moszkva szerint minden előfeltétel nélkül tették le a fegyvert az orosz erőkkel folytatott tárgyalások után. A sebesülteket kórházban ápolják, a többieket a jelentések szerint a Donbasszban található büntetés-végrehajtási intézetekbe szállították.

Az acélgyár ostroma során Moszkva kitartott amellett, hogy a bent lévők súlyos veszteségeket, élelem- és vízhiányban szenvedtek, és meg akarták adni magukat, de ezt nem tehették meg az ukrán kormány jóváhagyása nélkül, attól tartva, hogy hadbíróság elé állíthatják őket. Kijev azonban vonakodott kiadni a szükséges parancsot.

Zelenszkij azt állította, hogy az ukrán titkosszolgálatok felügyelték azt, amit ő úgy jellemzett, hogy “az [Azovstal] védői visszavonultak, előkészítették a párbeszédet, a cserét és így tovább”.

“Hazahozzuk őket” – mondta a harcosokról, akik megadták magukat. Az elnök azonban hozzátette, hogy sok múlik azon, hogy az ENSZ, a Vöröskereszt és Oroszország betartja-e vállalásait.

Annak ellenére, hogy Kijev korábban azt mondta, nincs mód arra, hogy katonai eszközökkel segítsen az Azovsztalban lévőknek, Zelenszkij elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott külföldi partnerekkel olyan fegyverek szállításáról, amelyek lehetővé tennék, hogy az ukrán erők elérjék az acélművet.

Sok ukrán pilóta is meghalt, amikor megpróbált eljutni az Azovstalba – mondta, hozzátéve, hogy tervben volt gyógyszerek és élelmiszerek légi úton történő leeresztése az üzembe.

“Sok minden történt, amit egyikünk sem tudott hivatalosan kommentálni. Az erős orosz légvédelem miatt hiányoztak a légi folyosók Azovsztalba” – árulta el az ukrán vezető.

Mariupolban folytak a legsúlyosabb harcok Oroszország ukrajnai katonai műveletének február végi kezdete óta, óriási pusztítást szenvedett. Moszkva egy hónappal ezelőtt jelentette be a stratégiai fontosságú kikötőváros elfoglalását. Az Azovstal maradt az ukrán ellenállás utolsó területe a térségben, de az acélgyár és annak hatalmas földalatti hálózata mostanra szintén orosz ellenőrzés alá került.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...