2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Kezdeményezik a Coca-Cola Oroszországból való kitiltását

Az orosz parlament alsóházának képviselője, Igor Zotov a kormányhoz interpellált a nyugati szankciók ellenlépéseként bevezetett embargó kiszélesítése ügyében. Zotov javasolta a korlátozásokat a Coca-Cola és Pepsico termékeire is kiterjeszteni. Beadványában azzal indokolta ennek szükségességét, hogy eme cégek is pénzelik az USA politikusait – írja az orosz RBK.ru pénzügyi hírportál.

Az orosz „Nyugdíjasok az igazságért” párt elnöke, Igor Zotov Dmitrij Medvegyev miniszterelnökhöz fordult javaslatával, miszerint be kell tiltani a Coca-Cola és a Pepsico amerikai cégek termékeinek alapanyag-behozatalát, és a cég oroszországi üzemeinek termelését belföldi forrásokból kell biztosítani.

Interpellációjában kifejtette, hogy a Coca-Cola és a Pepsico támogatja az USA politikusait. „Javaslom, hogy ezen cégek termékeire vonatkozóan is vezessünk be korlátozásokat, mivel ők is aktívan támogatják az Egyesült Államok Republikánus és Demokrata pártjait. Ezen politikusok kiálltak az oroszellenes szankciók kiszélesítése mellett” –javasolja a képviselő. „Felhívnám az Ön figyelmét még arra is, hogy publikus adatok szerint e cégek termékei komoly egészségkárosodást is okoznak, így a nemzet egészére nézve is ártalmasak. Az importkiváltás elveivel összhangban helyesebb lenne, ha a hazai üdítőitalgyártókat támogatnánk” – tette hozzá Zotov.

„Felhívnám az Ön figyelmét még arra is, hogy publikus adatok szerint e cégek termékei komoly egészségkárosodást is okoznak, így a nemzet egészére nézve is ártalmasak.”

Az Alkoholmentes és Üdítőital-gyártók Szövetsége is megszólalt ez ügyben. A szövetség elnöke, Dmitrij Petrov egy újságnak adott interjújában kifejtette, hogy orosz forrásból lehetetlen megoldani a Coca Cola és Pepsico termékeinek alapanyagellátását, mivel a gyártáshoz szükséges sűrítményt Európából hozzák be. Ezenkívül a nevezett cégek a piac 40 százalékát uralják, így tevékenységük korlátozása komoly foglalkoztatási problémákat is felvet.

A Spark-Interfax ügynökség adatai szerint a két üdítőital-gyártó cég oroszországi bevételei 2013-ban a következők voltak: „Coca-Cola HBC Eurázsia Kft” – 67 milliárd rubel, „Pepsico Holding Kft” – 80 milliárd rubel.

Ez év márciusában az „Egységes Oroszország” párt parlamenti képviselője, Alekszej Puskov is javasolta a McDonalds és Coca-Cola vezetőinek, hogy „szabadítsák meg Oroszországot termékeiktől. Így csökkenhet a szankciózgató USA-politikusok pénzügyi támogatása, és az orosz nép is egészségesebb lesz.”

Június 24-én Vlagyimir Putyin aláírta az embargó 2016 január 31-ig történő meghosszabbítására vonatkozó rendeletet. Ez válaszlépés volt az ukrajnai krízis miatt bevezetett nyugati szankciókra.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS