2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Kémek próbálták rávenni a szerb belügyminisztert, hogy forduljon Oroszország ellen

Egy jelentős külföldi hírszerző szolgálat nyomást gyakorolt Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterre az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos hozzáállása miatt – derült ki egy szombaton megjelent interjúból. A miniszter arra számít, hogy a jövő héten nagyszabású médiakampány indul ellene.

“A világ egyik, ha nem a legnagyobb hírszerző szolgálata közölte velem, hogy az álláspontom elfogadhatatlan, és ha nem változtatok [rajta], és nem hagyok fel azzal a politikával, amit folytatok… akkor nem leszek a kormány tagja, és abszolút mindent megtesznek, hogy besározzanak” – mondta Vulin a Pink médiának.

Vulin állítása szerint a jövő héten várhatóan médiakampány kezdődik ellene. A nyomás ellenére a miniszter azt mondta, hogy nem hajlandó semmilyen módon együttműködni a külföldi kémekkel.

“Nem dolgoztam és nem is fogok dolgozni senkinek, csak a szerb népnek, a szerb államnak, és nem leszek teljesen lojális senkihez, csak a szerb elnökhöz, Aleksandar Vučićhoz” – mondta a miniszter.

A feltétel az volt, hogy elkezdek dolgozni ennek a külföldi titkosszolgálatnak. Nem fogok, még az életem árán sem.

A miniszter egyben felszólította az ország elnökét, hogy a külső nyomástól függetlenül őrizze meg Szerbia semlegességét, valamint a jó kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával.

Szerbia vezető tisztségviselői többször is kijelentették, hogy az országra egyre nagyobb külföldi nyomás nehezedik az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus közepette.

Belgrád azonban elutasította, hogy csatlakozzon a kollektív Nyugat oroszellenes szankcióihoz vagy más ellenséges cselekedeteihez, és fenntartotta, hogy Szerbia továbbra is a saját érdekeit fogja követni, miközben megtartja Moszkvával régóta fennálló kapcsolatait.

Vulin különösen határozottan foglalt állást a jelenlegi válság közepette. Július elején a miniszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok és az EU nyíltan nyomást gyakorol Szerbiára, hogy “NATO-gyalogos katonává” váljon, hogy “olyanná váljon, aki konfliktusba akar keveredni Oroszországgal”.

“Világosan fogalmazunk: nem fogunk konfliktusba keveredni Oroszországgal, nem fogunk részt venni mások háborúiban, nem leszünk másnak a gyalogkatonái” – jelentette ki akkor.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...