2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

Kelet-ukrajnai “választások”: Kijev az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére tett kísérletként értékeli őket

Büntetőjogi eljárást kezdeményezett az ukrán biztonsági szolgálat “törvénytelen választások megrendezése” miatt a donyecki és luhanszki “köztársaságokkal” szemben Kelet-Ukrajnában – közölte vasárnap az SZBU sajtóközpontja. “Ezen terrorszervezetek képviselői november 2-án Donyeck és Luhanszk megye egyes területein törvénytelen módon, Ukrajna alkotmányát és jogszabályait megsértve rendezik meg a népi tanácsok és azok vezetőinek megválasztását” – hangsúlyozták a biztonság szolgálatnál. Szerintük a felkelők választása az “államhatalom megszerzését célzó cselekedetekre utaló jeleket mutat”. A büntetőjogi eljárást ez és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmény gyanújával indították.

Amint kinyitottak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek a kelet-ukrajnai szakadárok által megszállt területeken, az ukrán biztonsági szolgálat hivatalosan megindította a vizsgálatot az ügyben – írta a Facebookon Markijan Lubkivszkij, a szolgálat főnökének tanácsadója. Kijev előre jelezte, hogy nem tekinti törvényesnek a szakadárok által kiírt választást. Pjotr Poroshenko ukrán elnök a héten azt mondta, hogy az egész kelet-ukrajnai békefolyamatot veszélyezteti az oroszbarát szakadárok “álválasztása”.

Semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz annak az úgynevezett választásnak, amelyet vasárnap rendeztek a felkelő szeparatisták a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye megszállt területein – ezt nyilatkozta vasárnap este Pjotr Poroshenko ukrán elnök. “Az a bohózat, amelyet harckocsik és gépkarabélyok árnyékában rendezett meg két terrorista szervezet a Donyec-medence egy részében, egy szörnyű esemény, aminek semmi köze a szabad akarat valódi kinyilvánításhoz” – fogalmazott az elnök.

Sem Ukrajna, sem a civilizált világ nem ismeri el ezt a “bohózatot” – tette hozzá. Poroshenko reményét fejezte ki, hogy Oroszország sem fogja végül legitimnek tekinteni a voksolást, mert az súlyosan sérti az úgynevezett minszki jegyzőkönyv tartalmát, amely alatt ott áll Moszkva képviselőjének aláírása is.

Az államfő szavai szerint a Minszkben aláírt jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy előrehozott helyhatósági választásokat kell rendezni a Donyec-medence egyes térségeiben, de azoknak teljes mértékben meg kell felelniük az ukrán törvényeknek.

Az úgynevezett összekötőcsoport, azaz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Moszkva, Kijev és a szakadárok képviselői szeptember 5-én jegyzőkönyvet írt alá a fehérorosz fővárosban. A korábban nyilvánosságra hozott információk alapján elsősorban a konfliktusban szemben állók közötti tűzszünetről és fogolycseréről állapodtak meg, mostanáig azonban nem hoztak nyilvánosságra semmit arról, hogy a választásokkal kapcsolatban milyen rendelkezést tartalmaz a dokumentum. “Ukrajna megfelelő választ ad erre a kihívásra” – figyelmeztetett Poroshenko

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó