2023, április 1.
10.2 C
Budapest
5.8 C
Moszkva
Array

Kelet-ukrajnai “választások” – válaszút után, választás előtt

Donetsk és Luhansk bűnüldöző hatóságai információk birtokába jutottak arra vonatkozóan, hogy az ukrán hadsereg akciókra készül a November 2-án esedékes választások alkalmára időzítetten – olvasható a két önmaga által kikiáltott köztársaság által kiadott közös nyilatkozatban.

 

“A köztársaságok bűnüldöző szervei információkkal bírnak arra vonatkozóan, hogy az ukrán sereg katonai akciókra készül a november 2.-án tartandó választások alkalmára, aminek értelmében megelőző biztonsági intézkedések kerülnek bevezetésre” -írja a nyilatkozat – “mi garantáljuk a választások biztonságát” – folytatja- “a szituációt ellenőrzés alatt tartjuk” – “bosszantó adat, hogy esetleges provokációk által az ukrán titkosszplgálat megpróbálhatja elilyeszteni az embereket a szavazástól – alacsonyabb részvételi arány reményében – “

A donyecki rendfenntartó hatóságtól Eduard Basurin arról számolt be, hogy felderítő és szabotázs csoportok szivárogtak be Ukrajnából a köztársaságokba. “így ezáltal mi javítottunk az őrzésen és bizonyos megelőző jellegű intézkedéseket hoztunk és foganatosítottunk.” – mondotta el.

 

A szavazóhelyiségek November 2.-án reggel 8-kor nyitnak az önmaguk által kikiáltott köztársaságokban, és Moszkvai idő szerint esete 2O:OO-ig lehet voksolni a jelöltekre. Viszont például a Donyecki Köztársaság jelezte ,hogy bizonyos szavazóhelyiségeket idő előtt is lezárhatnak, ha annak biztonsági szükséglete azt megköveteli majd. Egész a választásig illetve az alatt is érvényes a “nincs kampánycsend” – e szellemében folyamatosan az utolsó pillanatig lehet a szavazókat választási kampánnyal befolyásolni.

Minden 16. életévét betöltött helyi lakos jogosult a szavazásra.

Újabb érdekesség a köztársaságok demokrácia egyedfejlődésében, hogy a szavazás lehetséges interneten is, ha az indokolt, azaz a szavazó bár Donbass régióban él, de egy Kijev által kontrollált részen ,akkor az esetben ő interneten szavazhat. Szavazati joggal 3,198,OOO lakos bír és ők 363 szavazóhelységben adhatják le jelöléseiket. A győztes képviselőket a donetski nagyszínházban mutatják majd be, mert az elég nagy befogadni nagyszámú újságírót és érdeklődőt.

 

A miniszterelnökségért 3 jelölt indul: Alexander Zakharchenko aktuiális miniszterelnök, az ő ellenében kihívókként: Alexander Kofmann első miniszterelnök helyettes és Yuri Sivokonenko aki a Berkut veteránja.

Míg Zakharchenko a saját republikánus elképzelései alapján írt programja szerint független Donetski Köztársaságot szerete látni, addig Sivokonenko az oroszokkal és fehéroroszokkal való unionista elveket vall, azaz az ún. Vámunióba szeretné bevinni Donetsket, addig viszont Kofmann egy konföderációs Donetski-Luhanski egyesült köztársaságot akar Novorussia néven létrehozni.

 

Mit gondol erről az Európai Unió?

 

Az Európai Unió jelezte: nem fogja elismerni a felkelő köztársaságok választásait. Putyinnak maga Merkel német kancellárnő mondta ezt el telefonon, szó szerint hogy a “a vasárnap rendezendő választások kelet-ukrajnában illegálisok és nem lesznek elismerve az EU vezetői által”.

Ez a telefonbeszélgetés 4 oldalú volt: Merkel kancellárnő , Putyin orosz elnök, Pjotr Poroshenko ukrán elnök és Francois Hollande francia elnök között.

 

Amit a beszélgetésről kiadtak, abból az derül ki, hogy az oroszok elismerik majd a felkelők választásait, míg a német és a francia vélemény szerint csak EGY szavazólap lehet összhangban az ukrán törvényekkel, azaz a Kijev által tartott választások voltak csak érvényesek. Arra is felhívták az oroszok figyelmét, hogy a felkelők választásai megsértik a Moszkva által is jóváhagyott Minszki Békét és tovább bonyolítja az egész ukrán válságot s mégjobban elválasztja egymástól a felek nézeteit.

 

Merkel szóvivője elmondta: ” a német kormányzat nem fog elismerni illegális választásokat” – ezügyben az összes EU-s vezető egyetért és összhangban van – tették hozzá.

 

Utószó: nincs utószó, se utóirat, holnap folytatjuk, mégcsak megjósolni sem lehet, merre mennek az események.

 

Strelok

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó