2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Junge Welt: a Nyugat gazdasági háborúja visszafelé sült el és jót tesz Oroszországnak

Egy volt Wall Street-i elemző szerint az orosz gazdaság önellátóvá válik.

A Nyugat által Oroszország ellen indított gazdasági háború visszafelé sült el, és sok jót hozhat az országnak – mondta Michael Hudson volt Wall Street-i pénzügyi szakember a Junge Welt című német hírportálnak.

“A Nyugat szankciói nagyszerűek Oroszország számára. Minden ország, amelyet amerikai szankciók fenyegetnek, kénytelen önellátóvá válni” – mondta Hudson a szombaton megjelent interjúban.

Szerinte a szankciók hatékonyan az import-helyettesítés irányába terelték Oroszországot, és az ország jó úton halad afelé, hogy teljesen függetlenítse magát a nyugati áruktól.

“Ahelyett, hogy német autókat importálna, Oroszország Kína felé fordul, hogy fejlessze saját autóiparát. Oroszország most nagyon gyorsan halad afelé, hogy a nyugati gyártmányoktól való függőségét saját hazai termeléssel váltsa fel. Az egyetlen dolog, amit nem tudnak előállítani, azok a Walt Disney-filmek és az olasz kézitáskák” – mondta a közgazdász, hozzátéve, hogy bár Oroszország valószínűleg nem lesz képes tömegesen előállítani néhány olyan luxuscikket, amelyeket korábban importált, gazdasága nagyrészt önellátóvá válik.

Hudson azt is megjegyezte, hogy a szankciók, bár az orosz energiaexportból származó nyereség csökkentését célozták, ehelyett “többletbevételt hoztak az orosz állami költségvetésnek”.

“Oroszország a nagy haszonélvezője Németország energiaembargó-terveinek. Minél kevesebb gázt ad el Oroszország, annál több pénzt keres” – jelentette ki, utalva az egekbe szökő energiaárakra, amelyek az orosz export csökkenésével párhuzamosan nőnek.

Az orosz gazdaságot célzó szankciók nem tudták destabilizálni a nemzeti valutát, a rubelt sem, és felgyorsították a dollármentesítési folyamatot – mondta az elemző.

“Már az ukrajnai háború előtt is voltak erőfeszítések a dollármentesítésre [mégis] senki sem számított arra, hogy a folyamat ilyen gyorsan elindul… De […] Washington befagyasztott minden dollárban és euróban vezetett számlát, így Oroszországnak ki kellett lépnie a dollárrendszerből. És ez segített az orosz rubelnek. A nyugati szankciók mögött az volt a szándék, hogy összeomoljon a rubel, hogy az orosz import drágább legyen…

Ehelyett az orosz kormány ellenkezett, és úgy döntött: nem euróban és dollárban fizetnek nekünk az olajért, a gázért, a titánért és az alumíniumért, hanem a Nyugat rubelben fog fizetni. És így a rubel felértékelődött.

Joggal mondhatjuk, hogy a Nyugat lábon lőtte magát.

Hudson ugyanakkor megjegyezte, hogy “a legnagyobb haszonélvezője” annak, hogy Oroszországot szankciókkal terhelték, Washington. Ennek oka, hogy Európa, amely nagymértékben függ az orosz energiától, egyidejűleg energia- és élelmiszerválsággal szembesül, így nemigen tud más ügyekre figyelni.

“Alapvetően Washingtont nem érdekli, ha Oroszország megnyeri a háborút [Ukrajnában], mert az USA-nak sikerült kiiktatnia a konkurenciáját Európában, különösen Németországban”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...