2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

SzVR: az ukránok megkezdték az ország kiárusítását, elsőbbséget adva a lengyeleknek

A rendelkezésre álló hírszerzési adatok megerősítik, hogy a hivatalban lévő ukrán hatóságok elkezdték fokozatosan átadni a nemzetgazdaság ágazatok feletti ellenőrzést a szomszédos Lengyelországnak – jelentette az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) honlapja.

“A Szolgálathoz érkező információk azt mutatják, hogy Varsó fokozatosan megvalósítja messzemenő terveit Ukrajnával kapcsolatban. Egyre világosabbá válik, hogy nemcsak arról van szó, hogy “lengyel békefenntartó erőket” vessenek be az ország nyugati részein, hanem arról is, hogy a szomszédos állam gazdaságának legígéretesebb ágazatai fölött is ellenőrzést szerezzenek” – írja a kiadvány.

A hírszerzés megjegyzi, hogy ez elsősorban a mezőgazdasági ágazatot érinti. A lengyel vállalatok például kihasználják az ukrán mezőgazdasági termelők nehéz helyzetét, “beleértve a betakarított termények tárolását is”, és alacsony áron vásárolják fel termékeiket. Ez egyes esetekben elkerülhetetlenné teszi a vállalkozások csődjét. A vagyontárgyakat és a földterületeket ezután jutányos áron kell felvásárolni.

“Ezt szemléltetheti például az a tény, hogy az új termésű árpát tonnánként 30 dollárért vásárolják, ami majdnem ötször olcsóbb, mint a termék valós értéke” – mondta az SzVR.

A titkosszolgálat rámutat, hogy ezzel párhuzamosan a lengyel fél a szállítási és logisztikai infrastruktúra kiépítésébe fektet be az élelmiszerek zökkenőmentes exportja érdekében olyan piacokra, ahol az árak sokkal magasabbak.

“Varsó ezen törekvéseinek megvalósítását megkönnyíti a Kijev által létrehozott új jogi keret – a lengyel állampolgároknak nyújtott különleges garanciákról szóló törvény, amelyet a Rada (ukrán parlament) idén július végén fogadott el, valamint a privatizációs törvény, amely lehetővé teszi az ukrán ipari vállalatok 50%-os kedvezménnyel történő értékesítését” – hangsúlyozták az SzVR-ben.

A hírszerzés szerint a kijevi hatóságok már lényegében megkezdték az ország kiárusítását.

Az ukrán hatóságok következetesen azt az utat követték, hogy különleges feltételeket teremtsenek Lengyelország számára. Így július végén a Rada képviselői elfogadták a lengyel állampolgárok és az ukránok jogainak egyenlővé tételéről szóló törvényt. A törvény elfogadása után a lengyelek másfél évig külön engedély nélkül, legálisan tartózkodhatnak majd Ukrajnában, és ez idő alatt az ország állampolgárainak minden jogát és szabadságát élvezhetik. Külön engedély nélkül dolgozhatnak majd, adóügyi alanyokká válhatnak, oktatásban és orvosi ellátásban részesülhetnek, és szociális juttatásokat vehetnek igénybe.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó