2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

SzVR: az ukránok megkezdték az ország kiárusítását, elsőbbséget adva a lengyeleknek

A rendelkezésre álló hírszerzési adatok megerősítik, hogy a hivatalban lévő ukrán hatóságok elkezdték fokozatosan átadni a nemzetgazdaság ágazatok feletti ellenőrzést a szomszédos Lengyelországnak – jelentette az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) honlapja.

“A Szolgálathoz érkező információk azt mutatják, hogy Varsó fokozatosan megvalósítja messzemenő terveit Ukrajnával kapcsolatban. Egyre világosabbá válik, hogy nemcsak arról van szó, hogy “lengyel békefenntartó erőket” vessenek be az ország nyugati részein, hanem arról is, hogy a szomszédos állam gazdaságának legígéretesebb ágazatai fölött is ellenőrzést szerezzenek” – írja a kiadvány.

A hírszerzés megjegyzi, hogy ez elsősorban a mezőgazdasági ágazatot érinti. A lengyel vállalatok például kihasználják az ukrán mezőgazdasági termelők nehéz helyzetét, “beleértve a betakarított termények tárolását is”, és alacsony áron vásárolják fel termékeiket. Ez egyes esetekben elkerülhetetlenné teszi a vállalkozások csődjét. A vagyontárgyakat és a földterületeket ezután jutányos áron kell felvásárolni.

“Ezt szemléltetheti például az a tény, hogy az új termésű árpát tonnánként 30 dollárért vásárolják, ami majdnem ötször olcsóbb, mint a termék valós értéke” – mondta az SzVR.

A titkosszolgálat rámutat, hogy ezzel párhuzamosan a lengyel fél a szállítási és logisztikai infrastruktúra kiépítésébe fektet be az élelmiszerek zökkenőmentes exportja érdekében olyan piacokra, ahol az árak sokkal magasabbak.

“Varsó ezen törekvéseinek megvalósítását megkönnyíti a Kijev által létrehozott új jogi keret – a lengyel állampolgároknak nyújtott különleges garanciákról szóló törvény, amelyet a Rada (ukrán parlament) idén július végén fogadott el, valamint a privatizációs törvény, amely lehetővé teszi az ukrán ipari vállalatok 50%-os kedvezménnyel történő értékesítését” – hangsúlyozták az SzVR-ben.

A hírszerzés szerint a kijevi hatóságok már lényegében megkezdték az ország kiárusítását.

Az ukrán hatóságok következetesen azt az utat követték, hogy különleges feltételeket teremtsenek Lengyelország számára. Így július végén a Rada képviselői elfogadták a lengyel állampolgárok és az ukránok jogainak egyenlővé tételéről szóló törvényt. A törvény elfogadása után a lengyelek másfél évig külön engedély nélkül, legálisan tartózkodhatnak majd Ukrajnában, és ez idő alatt az ország állampolgárainak minden jogát és szabadságát élvezhetik. Külön engedély nélkül dolgozhatnak majd, adóügyi alanyokká válhatnak, oktatásban és orvosi ellátásban részesülhetnek, és szociális juttatásokat vehetnek igénybe.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...