2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

10 ország jelezte csatlakozási szándékát a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe

További tíz ország, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Szíria, Katar és Szaúd-Arábia is csatlakozni kíván a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO). Két magas rangú, a szervezőbizottsághoz közel álló forrás az Izvesztyija című orosz lapnak nyilatkozott.

Pontosították, hogy az Egyesült Arab Emírségek kérte, hogy a bürokratikus eljárást kihagyva azonnal tag lehessen – az ügyet a szeptember 15-16-i szamarkandi csúcstalálkozón tárgyalják majd. Az SCO-tagságra pályázik még Mianmar, Kambodzsa és Nepál is. Az Állami Duma részben megerősítette a források által közölt információkat, és azt is tisztázta, hogy Azerbajdzsán és Örményország a közeljövőben tagsági státuszt kaphat a szervezetben.

Őszi bővítés

“Sorban állnak azok, akik szeretnének csatlakozni az SCO-hoz” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, kommentálva a szervezet sikerét az SCO államfőinek legutóbbi taskenti tanácskozásán.

Az orosz külügyminisztérium az üzbég fővárosban folytatott megbeszéléseket követően közölte, hogy a szamarkandi csúcstalálkozón “memorandumokat terveznek aláírni Egyiptom, Katar és Szaúd-Arábia párbeszédes partnerségének megadásáról, valamint döntéseket hoznak Belorusz SCO-ba való felvételének megkezdéséről és Bahrein (és a Maldív-szigetek) párbeszédes partneri státuszának megadásáról.

Egy magas rangú, jól értesült forrás azt mondta az Izvesztyija című lapnak, hogy a közeljövőben az SCO “jelentős bővülési hullámot” fog átélni az arab országok és a délkelet-ázsiai (délkelet-ázsiai) államok tekintetében. Az Emírségek például azt kérték, hogy azonnal vegyék fel őket tagnak.

– Már tíz ország kérte, hogy vegyék fontolóra az SCO-ba való felvételét. Köztük vannak az arab világ képviselői: Szíria, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek. Az Emirátusok azt kérték, hogy azonnal legyenek a szervezet tagjai. Délkelet-Ázsiából Mianmar, Kambodzsa és Nepál szeretne tag lenni. Örményország és Azerbajdzsán is csatlakozna. Példátlan érdeklődést tapasztalunk az SCO iránt” – magyarázta a forrás.

Üzbegisztán azt tervezi, hogy a szamarkandi csúcstalálkozóra meghívja a “tíz” jelölt többségét, de “természetesen nem fogunk tudni mindenkit egyszerre összehozni”.

Üzbegisztán külügyminisztériuma közölte, hogy meghívta Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceget a szeptemberi eseményre. Amikor az Izvesztyija megkérdezte, hogy a világ mely más vezetőit hívták meg, a minisztérium sajtóosztálya nem volt hajlandó nyilatkozni.

A szervezet tervezett bővítéséről szóló információkat az SCO szervezőbizottságához közel álló forrás is megerősítette.

– Egyetértés van abban – bár némi árnyalatnyi különbséggel -, hogy megfigyelői státuszt kell adni Azerbajdzsánnak és Örményországnak, mivel 2016 óta SCO-párbeszédpartnerek. Hasonló javaslat van Kambodzsa és Nepál számára is” – mondta az Izvesztyija beszélgetőpartnere. – Ugyancsak Szamarkandban fogják kezdeményezni Belorusz felvételét az SCO-ba.

Szerinte a legszokatlanabb helyzetet az Egyesült Arab Emírségek pályázata jelenti. Ez az ország kérte, hogy az SCO tagjaként csatlakozhasson. Az Izvesztyija forrása szerint azonban az új országok felvételéről szóló rendelet előírja, hogy a tagfelvételi kérelem benyújtása előtt a kérelmezőnek az SCO megfigyelői vagy párbeszédes partneri státusszal kell rendelkeznie.

– Bevett gyakorlat, hogy a párbeszédet egy párbeszédpartnerrel kezdjük. Ezt a témát miniszteri és nemzeti koordinátori szinten is megvitattuk, de a fő egyetértés az, hogy a SCO érdekes, a SCO vonzó, és ezért a legfontosabb számunkra, hogy ne a bürokráciában vergődjünk, hanem találjunk olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megfelelően reagáljunk minden kérelemre. És a szabályok új körülményekhez való igazításával reagálni. Meglátjuk tehát, milyen lépést tesznek – megfigyelői vagy párbeszédes partneri pályázatot küldenek” – foglalta össze az Izvesztyija forrása.

Az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Egyiptom, Szaúd-Arábia és Mianmar oroszországi nagykövetsége nem válaszolt az Izvesztyija megkeresésére.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...