2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Jövőre leállhat az Oroszországból Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló gázszállítás

Jövőre leállhat az Oroszországból Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló gázszállítás, amikor lejár a Moszkva és Kijev közötti tranzitszerződés – jelentette csütörtökön a Financial Times az ukrán energiaügyi miniszterre hivatkozva.

A megállapodás 2024-ig érvényes, és kevés az esélye annak, hogy új szerződésről tárgyaljanak – mondta Herman Haluscsenko a lapnak. Ez azt jelentené, hogy az egyik utolsó megmaradt útvonalon keresztül megszűnne az orosz gáz szállítása az EU-ba, ami több milliárd dolláros tranzitdíjtól fosztaná meg Ukrajnát.

“Tényleg nem tudom elképzelni, hogyan lehetne ezt kétoldalúan megoldani” – mondta Haluscsenko arra a kérdésre, hogy Ukrajna hajlandó-e újratárgyalni a szerződést Oroszországgal.

“Azt elmondhatom, hogy felkészítjük a rendszerünket a szállítások csökkentésére”.

Az EU közvetítésével az Oroszország és Ukrajna közötti jelenlegi ötéves szerződést 2019-ben írták alá, mindössze 24 órával az előző megállapodás lejárta előtt. A megállapodás értelmében az orosz energiaóriás Gazprom vállalta, hogy 2020-ban 65 milliárd köbméter (bcm), 2021 és 2024 között pedig évi 40 milliárd köbméter gázmennyiséget szállít Ukrajnán keresztül.

Az EU 2022 márciusa előtt a földgáz nagy részét Oroszországból kapta. A szállítások Ukrajna csővezetékhálózatán, valamint az Északi Áramlat és a Török Áramlat vezetékeken keresztül történtek. A Moszkva elleni szankciók és az Északi Áramlat vezeték tönkretétele azonban tavaly a szállítások drámai csökkenéséhez és az EU-ban pánikszerű felhalmozáshoz vezetett. Ez augusztusban minden idők legmagasabb, 3600 dolláros 1000 köbméterenkénti árát idézett elő.

A földgáz ára azóta nagyjából a tízszeresére esett, mivel az uniós tárolók az évnek ebben az időszakában szükséges szintek felett vannak feltöltve. Az Ukrajnán keresztül történő orosz szállítások jelenleg Moszkva Európába irányuló gázexportjának 5%-át teszik ki. Néhány uniós ország azonban még mindig nagymértékben függ a szankciókkal sújtott országból származó importtól. Az ICIS energetikai tanácsadó cég adatai szerint az Ukrajnán keresztül áramló gáz májusban az osztrák kereslet mintegy felét fedezte, míg Szlovákiában a teljes fogyasztás 95%-át.

“Nehéz elképzelni, hogyan lehet megújítani egy olyan szerződést, amelyről egyik fél sem hiszi, hogy a másik betartotta” – mondta Laurent Ruseckas, az S&P Global Commodity Insights elemzője a lapnak.

“De elméletileg a gáznak tovább kellene áramolnia, ha az európai vásárlók továbbra is igényt tartanak rá, és Oroszország kész szállítani”.

A kiadvány megjegyezte, hogy még a gázellátás kisebb mértékű kiesése is az egész kontinensen az egekbe szökne az árakat, annak ellenére, hogy az EU fokozza a cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását az Egyesült Államokból, Norvégiából és Algériából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó