2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

A Barátság-olajvezeték északi ága is bekerült az EU tizenegyedik szankciós csomagjába

A 11. szankciócsomagban Brüsszel bejelentette, hogy az Európai Unió végleg leállítja az orosz nyersolaj importját a Barátság-kőolajvezeték északi ágán keresztül, ugyanakkor a Kazahsztánból származó nyersolaj tranzitja orosz területen keresztül ezen az ágon keresztül folytatódhat – olvasható az EU Tanácsának közleményében.

“A Németországnak és Lengyelországnak a Bartáság-kőolajvezeték északi ágán keresztül Oroszországból érkező nyersolajszállítások tekintetében nyújtott ideiglenes mentességet véglegesen visszavonják” – áll a dokumentumban.

A Barátság-kőolajvezeték az oroszországi Almetyjevszkből indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra ágazik: északi (Belaruszon keresztül Lengyelország felé) és déli (Ukrajnán keresztül Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság felé).

Az Európai Unió pénteken jóváhagyta az Oroszország elleni 11. szankciócsomagot.

Az új szankciók listáján szerepel egy hatásmechanizmus bevezetése a szankciók alá eső áruk újra-exportálásával gyanúsított harmadik országok számára, különböző termékek Oroszországon keresztüli tranzitjának és az orosz teherszállítók uniós használatának tilalma, valamint egyéb intézkedések, köztük személyi szankciók.

Az EU már tíz szankciócsomagot vezetett be, amelyek az orosz gazdaság különböző ágazatait érintik. Brüsszel azt is megjegyezte, hogy az Oroszországba irányuló uniós export mára csaknem felére csökkent a 2021-es szinthez képest, az uniós import pedig ennek megfelelően csaknem 60 százalékkal esett vissza.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, a korlátozások pedig komoly csapást mértek az egész világgazdaságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó