2022, július 5.
24.3 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Jereván arra kéri Moszkvát, hogy védje meg Örményországot az azeri támadásoktól

Az örmény hatóságok azzal a kéréssel fordultak Moszkvához, hogy védje meg az ország területi szuverenitását az azerbajdzsáni erők támadásaitól – közölte kedden Armen Grigorjan, az örmény Biztonsági Tanács szóvivője.

“Mivel támadás történt Örményország szuverén területe ellen, az 1997-es szerződés értelmében felhívással fordulunk Oroszországhoz, hogy védje meg Örményország területi integritását. Az írásos kérvény már készül” – mondta.

Grigorjan reméli, hogy Oroszország kellő katonai segítséget nyújt, ha az Azerbajdzsánnal folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre.

Az Oroszország és Örményország közötti barátságról, együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló szerződést 1997. augusztus 29-én írták alá, kezdetben 25 éves időtartamra, ami automatikusan meghosszabbodik tíz évvel, amíg valamelyik fél nem kéri annak megszüntetését. A szerződést a két ország első elnöke, Borisz Jelcin és Levon Ter-Petroszjan írta alá.

Novemberben a helyzet Hegyi-Karabahban és az örményországi Szüunik régió határ menti körzeteiben élesen romlott. Mindkét ország szerint fegyveres incidensek történtek, amelyek közül néhány halásos áldozatokkal is járt.

November 13-án Jereván és Baku egymást vádolta katonai állásainak bombázásával. Feszültségek alakultak ki az Örményországot Iránnal összekötő államközi út egyes szakaszai mentén is, amelyeket az Örményország, Oroszország és Azerbajdzsán vezetőinek 2020. november 9-i nyilatkozata értelmében Baku vett át. Az állampolgárok és járművek szabad mozgásának biztosítása érdekében orosz határőröket vezényeltek a térségbe.

A Baku és Jereván közötti kapcsolatok az elmúlt évben mélypontra kerültek, amikor a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah tartományban rövid és véres háború tört ki. Tavaly ősszel Azerbajdzsán és Örményország Moszkva közvetítésével megállapodást kötött a területért folyó konfliktus lezárásáról, és Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy megállapodás megszületett, hogy békefenntartókat fognak a térségbe vezényelni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS