2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Jelentősen növekedett az Oroszország és Irán közötti kereskedelmi forgalom

Teheránnak az Oroszországba irányuló export fellendítésére tett erőfeszítései hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom az év végéig mintegy 60 százalékkal növekedjen – mondta Bahman Abdollahi, az iráni szövetkezeti kamara vezetője csütörtökön az RBK hírügynökségnek.

“Ma a termékeket harmadik feleken keresztül szállítják Oroszországba, akik nem mindig működnek együtt úgy, ahogy kellene. Az iráni termékek szállítása legjobban a tengeren keresztül lehetséges, de meg kell oldanunk a hajók hiányának problémáját” – idézték.

Oroszország 2021-ben 3,07 milliárd dollárt exportált Iránba, míg az országból származó import 972 millió dollárt tett ki az orosz Szövetségi Vámszolgálat adatai szerint. Abdollahi szerint Irán az Oroszországba irányuló exportjának növelésével tervezi megváltoztatni ezt az egyensúlyt.

A tisztviselő a moszkvai Krokusz Expo központban megrendezett iráni kiállítás megnyitóján beszélt a hírügynökségnek. A kiállításon több mint 40 iráni vállalat termékei szerepeltek, köztük építőipari berendezések, háztartási cikkek gyártói, valamint a kohászati és vegyipar képviselői.

Az expón jelen lévő másik tisztviselő, az iráni kereskedelemösztönző szervezet vezetője, Alireza Peyman-Pak a hírügynökségnek elmondta, hogy Teherán már meghatározta azokat a kiemelt területeket, ahonnan iráni termékeket szállíthat Oroszországba. Ezek közé tartoznak az építőanyagok, a gyógyszerek és orvosi berendezések, a petrolkémiai termékek, a ruházat és cipők, valamint a járműalkatrészek és az energetikai berendezések.

“Tekintettel az Irán és Oroszország között kialakult szoros kapcsolatokra, valamint az előttünk megnyílt utakra, lehetőségünk van arra, hogy hatékonyan kiépítsük a kereskedelmet az országok között” – jelentette ki Peyman-Pak.

Az Oroszország és Irán közötti együttműködés az Ukrajnával kapcsolatos, Moszkva elleni nyugati szankciók közepette kezdett gyorsan bővülni. Az év eleje óta a két ország számos megállapodást kötött, többek között iráni turbinák, alkatrészek és repülőgép-felszerelések barterszállításáról, valamint gázvezetékek közös építéséről és mezőfejlesztésről, továbbá az oroszországi turistacsoportok vízummentes beutazásáról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...