2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

A Gazprom megállapodott Kínával a rubel-jüan elszámolásról

A Gazprom és Kína legnagyobb olaj- és gázipari vállalata a CNPC megállapodást írt alá arról, hogy a Kínába irányuló gázszállítások kifizetését nemzeti valutában váltják át – közölte az orosz állami vállalat.

“A keleti útvonalon, a Szibéria Ereje gázvezetéken történő gázvásárlásra és -értékesítésre vonatkozó hosszú távú szerződéshez további megállapodásokat írtak alá. Különösen a Kínába irányuló gázszállítások kifizetésének az országok nemzeti valutáiban – rubelben és jüanban – történő teljesítésére való átállást rögzítették” – áll a vállalat Telegramban közzétett közleményében.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller szerint az új mechanizmus mindkét fél számára előnyös.

“Úgy vélem, hogy ez egyszerűsíteni fogja az elszámolásokat, kiváló példát mutat más vállalatok számára, és további lendületet ad gazdaságaink fejlődésének” – idézte a vállalat sajtószolgálata az igazgatót.

Az első vezetékes gázszállítások Kínába – a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül – 2019 végén kezdődtek, és 2020-ban 4,1 milliárd köbmétert tettek ki, majd a következő évben két és félszeresére emelkedett. A felek arra számítanak, hogy 2025-re elérik az évi 38 milliárd köbméteres tervezett kapacitást.

“A Gazprom 2022 február elején egy második hosszú távú szerződést írt alá a CNPC-vel a távol-keleti útvonalon történő exportra. Az ellátás teljes mennyisége évi 48 milliárd köbméterre nő. A Szibéria Ereje-2 gázvezetékkel és annak Mongólián keresztül történő meghosszabbításával, a Szojuz Vosztok gázvezetékkel a Kínába irányuló gázexport további évi 50 milliárd köbméterrel növelhető.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...