2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Japán olyan rakétákat akar, amelyekkel Kínára is csapást mérhet

A japán kormány legalább 1000 kilométerre akarja növelni a Type-12 típusú felszíni-hajó elleni rakétáinak hatótávolságát – és úgy módosítani azokat, hogy hajókról és repülőgépekről is indíthatók legyenek, és földi célpontokra is csapást mérhessenek – annak érdekében, hogy lezárják a Kínával szembeni “rakétahézagot” – jelentette vasárnap a Yomiuri című japán lap, több kormánytisztviselőre hivatkozva.

A rakéta továbbfejlesztett, földről indítható változata várhatóan az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, valamikor 2024-ben állhat szolgálatba – jelentette a lap. Az újság azt állította, hogy Tokió végül “több mint 1000” ilyen rakétát akar telepíteni a Nanszei-szigeteken.

A bejelentett rakétaterv állítólag része annak, amit a lap “tajvani vészhelyzeti” kezdeményezésnek nevezett. Tavaly decemberben a japán önvédelmi erők (SDF) és az amerikai hadsereg állítólag megállapodást kötött arról, hogy “vészhelyzet” esetén – amennyiben konfliktus törne ki Tajvan és Peking között – támadóbázist létesítenek a Nanszei-szigeteken.

Az ilyen “ellencsapási képességek” igazolása érdekében a Japánban kormányzó Liberális Demokrata Párt korábban jelezte, hogy az év végéig felül kívánja vizsgálni és részben minősíteni akarja az ország meglévő nemzetbiztonsági stratégiáját, arra összpontosítva, hogy Japán szerezhet-e olyan fegyvereket, amelyekkel ellenséges támaszpontokat támadhat. Az ügy kényes kérdés, tekintettel Japán védelemorientált alkotmányára, amely kifejezetten elveti a háborút.

Az ország Kyodo hírügynöksége által idézett tokiói tisztviselők akkor azt mondták, hogy ha a terv életbe lép, akkor a Nanszei-szigeteken ideiglenes támaszponton állomásozó amerikai tengerészgyalogosokat helyeznének el, és az SDF további csapatokkal nyújtana támogatást, ha Tajvan katonai fenyegetése a szigetország számára fenyegető lenne.

A Nanszei-szigetek mintegy 200 szigetből áll, némelyikük lakatlan. Három szigetre – Amami-Oshima, Ishigaki és Miyako – telepíthetnek rakétaegységeket a hírek szerint, de jelenlétük a vitatott Senkaku-szigetek közelében további haragot válthat ki Kína részéről a térség fokozott militarizálása miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...