2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Japán amerikai Tomahawk rakétákat vásárol

A japán kormány a végső fázisban van az amerikai gyártmányú Tomahawk cirkálórakéták beszerzéséről szóló megállapodás megkötésében – derül ki egy helyi médiajelentésből, amely néhány nappal azután jelent meg, hogy Tokió befejezte egy másik, több millió dolláros, rövidebb hatótávolságú amerikai rakéták beszerzését.

A japán Yomiuri újság számolt be először a Tomahawk üzletről pénteken, meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva, akik szerint Washington “általánosságban elfogadta a lépést”, és most “a végső módosításokat” végzik a megállapodáson.

Tokió most felülvizsgálja nemzeti biztonsági stratégiáját, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen “az ellenséges rakétaindító bázisok önvédelmi célú megsemmisítésére szolgáló ellentámadási képességekre” – írta a lap, hozzátéve, hogy a Tomahawk ezt a célt szolgálhatja.

Bár a jelentésben a fegyver pontos típusát nem határozták meg, a rakéta fejlesztője, a Raytheon szerint egyes változatok hatótávolsága meghaladja az 1600 kilométert, ami Kína, Észak-Korea és Oroszország távol-keleti részének egyes területeinek hatótávolságán belülre helyezi őket. Japán kormányzati források úgy vélik, hogy egyes hadihajók indítóberendezései átalakíthatók a Tomahawkok befogadására, amelyeket hadihajókról történő kilövésre terveztek.

Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár később azt mondta a Reutersnek, hogy tud a Yomiuri jelentéséről, de nem kívánt részletekkel szolgálni, csak annyit mondott, hogy “a kormány fontolgatja az ellentámadási képességeket, de konkrétumokról még nem született döntés”.

A hónap elején Tokió megállapodást kötött 32 darab SM-6 Block I rakéta megvásárlásáról az Egyesült Államoktól 450 millió dolláros becsült áron. A szintén a Raytheon által gyártott lövedékek hatótávolsága mindössze 240 km, ami messze elmarad a Tomahawktól, és a légi eszközök, köztük helikopterek, repülőgépek, drónok és akár más beérkező rakéták célba vételére szolgálnak. Ezt az üzletet azonban még az amerikai kongresszusnak kell engedélyeznie.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...