2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Jacenyuk konszenzust vár Oroszország agresszor megítéléséről

Jacenyuk ukrán miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülése előtt elmondta, hogy Kijev minden lehetőt megtesz a kelet-ukrajnai konfliktus további kiéleződésének elkerülése érdekében. Kiemelte, hogy az ukrán vezetés betartja a Minszkben létrejött megállapodásokban foglaltakat. Nehezményezte, hogy eközben viszont Oroszország és “az általa irányított” kelet-ukrajnai felkelők pedig folyamatosan megsértik a megállapodásokat

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi politikában általában húznak egy képzeletbeli “vörös vonalat”, és ha azt valamelyik fél átlépi, akkor a nemzetközi közösség lépéseket tesz, szankciókat hoz, nyomásgyakorlást alkalmaz.

“Arra kérem a világot, hogy ne szenvedjen geopolitikai színtévesztésben. Több száz piros vonalat léptek már át. Oroszország agressziója miatt ezrek vesztették életüket” – hangoztatta Jacenyuk. 

“A magunk részéről mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, de a mi erőnk is véges. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy egy állig fegyverben lévő nukleáris hatalommal állunk szemben” – jegyezte meg. Kifejezte reményét, hogy valós segítséget és támogatást nyújt a világ Ukrajnának pénzügyi és a makrogazdasági szinten is.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a kormányülésen kiemelte, hogy az utóbbi időben orosz segítséggel jelentősen megerősödtek a felkelők a keleti országrészben. Közölte, hogy az ukrán fegyveres erők átcsoportosításokkal, valamint a tartalékok mozgósításával felkészülnek az esetleges támadások visszaverésére.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője a nap folyamán közölte, hogy értesüléseik szerint orosz tengerészgyalogosok érkeztek Donyeck megye déli részébe, a kulcsfontosságú kikötővárostól Mariupoltól 25 kilométerre lévő, szakadárok által megszállt Novoazovszkba.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője pedig arról számolt be szokásos kijevi sajtótájékoztatóján, hogy előző éjjel öt orosz teherautó hagyta el Ukrajna területét a lezárt Luhanszk megyei Dovzsanszke határátkelőn át Oroszország felé. Szavai szerint a járművek nagy valószínűséggel a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák holttesteit szállították haza.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...