2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva
Array

Jacenyuk konszenzust vár Oroszország agresszor megítéléséről

Jacenyuk ukrán miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülése előtt elmondta, hogy Kijev minden lehetőt megtesz a kelet-ukrajnai konfliktus további kiéleződésének elkerülése érdekében. Kiemelte, hogy az ukrán vezetés betartja a Minszkben létrejött megállapodásokban foglaltakat. Nehezményezte, hogy eközben viszont Oroszország és “az általa irányított” kelet-ukrajnai felkelők pedig folyamatosan megsértik a megállapodásokat

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi politikában általában húznak egy képzeletbeli “vörös vonalat”, és ha azt valamelyik fél átlépi, akkor a nemzetközi közösség lépéseket tesz, szankciókat hoz, nyomásgyakorlást alkalmaz.

“Arra kérem a világot, hogy ne szenvedjen geopolitikai színtévesztésben. Több száz piros vonalat léptek már át. Oroszország agressziója miatt ezrek vesztették életüket” – hangoztatta Jacenyuk. 

“A magunk részéről mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, de a mi erőnk is véges. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy egy állig fegyverben lévő nukleáris hatalommal állunk szemben” – jegyezte meg. Kifejezte reményét, hogy valós segítséget és támogatást nyújt a világ Ukrajnának pénzügyi és a makrogazdasági szinten is.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a kormányülésen kiemelte, hogy az utóbbi időben orosz segítséggel jelentősen megerősödtek a felkelők a keleti országrészben. Közölte, hogy az ukrán fegyveres erők átcsoportosításokkal, valamint a tartalékok mozgósításával felkészülnek az esetleges támadások visszaverésére.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője a nap folyamán közölte, hogy értesüléseik szerint orosz tengerészgyalogosok érkeztek Donyeck megye déli részébe, a kulcsfontosságú kikötővárostól Mariupoltól 25 kilométerre lévő, szakadárok által megszállt Novoazovszkba.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője pedig arról számolt be szokásos kijevi sajtótájékoztatóján, hogy előző éjjel öt orosz teherautó hagyta el Ukrajna területét a lezárt Luhanszk megyei Dovzsanszke határátkelőn át Oroszország felé. Szavai szerint a járművek nagy valószínűséggel a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák holttesteit szállították haza.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó