2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva
Array

Ismét vásárolják az orosz részvényeket a befektetők

Újra vásárolni kezdték az orosz részvényeket külföldi befektetők, akik arra számítanak, hogy enyhíthetik az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciókat a Moszkva és a Nyugat közötti feszültség enyhülésének, a kapcsolatok bizonyos mértékű felmelegedésének köszönhetően. A Swedbank Robur, Svédország legnagyobb bankjának a vagyonkezelője orosz állami vállalatok papírjait vásárolta, míg a befektetési szolgáltatásokat nyújtó NN Investment Partners közölte, hogy felülvizsgálja az orosz értékpapírokat alulsúlyozásra javasoló ajánlását – jelentette az Interfax orosz hírügynökség csütörtökön a Bloomberg beszámolóját idézve.

A változás hátterében az áll, hogy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hétvégi törökországi csúcstalálkozójának eredményeként Oroszország és az Egyesült Államok egyesítheti erőfeszítéseit a terrorizmus elleni küzdelemben. Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélést tartott a csúcstalálkozó egyik szünetében vasárnap. Francois Hollande francia elnök pedig Washington után rögtön Moszkvába látogat a jövő héten, hogy egyeztessen Putyin elnökkel is az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről.

Piaci elemzők nagy reményeket fűznek a kapcsolatok javulásához, mivel ezáltal csökken az orosz értékpapírok árában (is) tükröződő politikai kockázatok értéke. Az orosz részvényektől elforduló külföldi befektetők most sorra veszik a legnagyobb piaci tőkeértékű orosz papírokat – mondta Elena Loven, a Swedbank Robur vezető elemzője, hozzátéve, hogy likvid és olcsó részvények vásárlását tervezik.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő elemzői kedden jelezték, hogy javíthat az orosz adósi besoroláson és segíthet az Oroszország elleni szankciók megszüntetésében a nemzetközi terrorizmus elleni harc kapcsán erősödő orosz-amerikai kapcsolat és a nemzetközi együttműködés kiszélesedése. A Standard & Poor’s januárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív – vagyis befektetésre már nem ajánlott – sávba, októberben pedig megerősítette a “BB plusz” minősítést negatív kilátással.

A moszkvai tőzsde irányadó mutatói a héten minden nap nyereségben zártak, az előző heti jelentős veszteségek után. Záráshoz közeledve a dollárban számított RTS-index 883,65 ponton, 0,81 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 1813,53 ponton, 0,17 százalékos pluszban állt. Napi csúcspontján a MICEX 1,74, az RTS pedig 2,30 százalékos nyereséget mutatott, de a kereskedés utolsó félórájára elfogyott a lendület, a befektetők inkább profitot realizáltak.

 

A hét elején François Fillon volt francia miniszterelnök felszólította Francois Hollande elnököt, hogy törölje el az ö…

Szerző: Orosz Hírek2015. november 19.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...