2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Iráni tábornok az EU szankciókról: az elkobzott vagyonomon vegyetek szenet a lakosságnak

Mohammad Bagheri vezérőrnagy, az iráni hadsereg vezérkari főnöke hétfőn kigúnyolta az EU azon törekvéseit, hogy szankciókkal büntesse őt, és viccelődve engedélyt adott a blokknak, hogy “elkobozhassa [az] összes ingatlanát és vagyonát… a világ összes bankszámlájáról, és felszólította őket, hogy szenet vásároljanak az európai polgároknak”.

“Nehéz tél áll előttünk!” – mondta Bagheri, utalva az európaiak előtt álló energiaválságra, akik a rekordmagas vagy rekordközeli gázárakkal és az orosz szállítókkal szemben bevezetett szankciók miatti esetleges üzemanyaghiánnyal küzdenek.

Bagheri “humanitárius javaslata” válaszul érkezett az Egyesült Királyság és az EU nagyrészt szimbolikus szankcióira, amelyek megtiltották a tábornok és két másik iráni katonatiszt beutazását, és lehetővé tették, hogy elkobozzanak minden olyan vagyontárgyat, amelyet az említett joghatóságok területén tartottak. Azzal vádolják, hogy a részleges fegyverembargó megsértésével Oroszországnak szállította az ukrán infrastruktúra és katonai célpontok ellen használt kamikaze drónokat.

A tábornok bírálta az EU-t, amiért “amerikai uraik zsákutcájába lépnek”, és az országa elleni pocskondiázást úgy jellemezte, hogy “a vak vezeti a világtalant”.

Emlékeztetve az EU-t, hogy az amerikai pénzügyminisztérium 2019 novemberében az iráni hadsereg többi tagjával együtt szankciókat vezetett be ellene, Bagheri megjegyezte, hogy “fegyveres erőink a fenyegetéseket lehetőséggé változtatták”, rámutatva, hogy bár Teherán a szankciók miatt eleinte még annyi mindent sem tudott vásárolni más országoktól, mint egy szögesdrótot, ez nem hagyott más választást az országnak, minthogy önellátóvá váljon. “Ma [ezek az országok] sorban állnak, hogy iráni rakétákat és drónokat vásároljanak” – büszkélkedett.

Irán és Oroszország egyaránt tagadta a dróneladásokról szóló amerikai és uniós vádakat.

Oroszország helyettes állandó ENSZ-képviselője ragaszkodott ahhoz, hogy az Ukrajnában bevetett pilóta nélküli repülőgépeket Oroszországban gyártották, míg Irán ENSZ-nagykövete, Szaíd Iravani kategorikusan elutasította az alaptalan és megalapozatlan állításokat. Az USA válaszul emelte a tétet, és azt állította, hogy nemcsak iráni drónok, hanem tényleges iráni személyzet, köztük technikusok is vannak Oroszországban, akik a helyszínen segítik a légi járművek üzemeltetését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...