2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

A lengyelek megnehezítik az ukrán menekültek segélyhez jutását

Lengyelország azt tervezi, hogy megnehezíti az ukrán menekültek segélyhez jutását, mivel a kormány küzd a pénzügyi terhekkel. Több millió ukrán menekült Lengyelországba, miután Oroszország februárban katonai műveletet indított a szomszédos államban.

A menekültügyi törvény módosításának tervezete szerint az ukránoknak nemzeti azonosító számot (PESEL) kell majd szerezniük és Lengyelországban kell tartózkodniuk ahhoz, hogy pénzügyi támogatásban részesüljenek, beleértve a családoknak járó havi támogatásokat is – jelentette a Gazeta Prawna című napilap vasárnap.

A menekülteknek 30 napjuk lesz a PESEL-szám igénylésére, és elveszítik a kifizetésre való jogosultságukat, ha egy hónapnál hosszabb időre elhagyják Lengyelországot. A módosítások eszközöket is biztosítanak majd a hatóságok számára, hogy jobban nyomon követhessék a határon túli mozgást, hogy megakadályozzák a jóléti rendszerrel való visszaélést.

A Gazeta Prawna szerint mintegy 1,4 millió ukrán már kapott azonosító számot, de nem mindenki igényelte azt.

A belügyminisztérium egy olyan igazolás bevezetését javasolta, amely lehetővé tenné az ukránok számára, hogy rövid távú utazásokat tegyenek Lengyelországon kívülre anélkül, hogy elveszítenék a jóléti juttatásokhoz való hozzáférésüket.

Grzegorz Kubalski, a Lengyel Megyék Szövetségének (ZPP) igazgatóhelyettese szerint a javasolt változtatások “rendet tesznek és megszüntetik az akadályokat bizonyos közszolgáltatások megvalósítása során”.

Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes ebben a hónapban közölte, hogy a lakásokban, vásárcsarnokokban, tűzoltóállomásokon és panziókban tartózkodó ukránoknak januártól a megélhetési költségeik felét kell fedezniük, ha 120 napnál hosszabb ideig tartózkodnak ilyen helyeken.

Szefernaker szerint 80 ezer ukrán kap ilyen típusú szállást. “Nem tudjuk a végtelenségig finanszírozni a menekültek tartózkodását” – mondta.

A Rzeczpospolita című lengyel lap vasárnap arról számolt be, hogy a kormány “túlterhelt”, miután összesen 5,5 milliárd zlotyt (1,1 milliárd dollár) költött az ukrán menekültek megsegítésére.

A lengyel határőrség júliusban közölte, hogy február óta több mint 5,1 millió ember lépett be az országba Ukrajnából. A Rzeczpospolita szerint jelenleg mintegy 1,2 millió ukrán menekült él Lengyelországban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.