2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Vedomosztyi: akkora a kereslet, hogy kifogytak az aranyból az orosz bankok

Az oroszországi bankokban hiány van az aranyrudakból, miután a nemesfém iránti kereslet meredeken megnőtt – jelentette kedden a Vedomosztyi című napilap.

Andrej Vasziljev, az Uralszib Bank nemesfém-műveletekért felelős ügyvezető igazgatója a sajtóorgánumnak elmondta, hogy az ellátási zavarok a finomítók korlátozott termelési kapacitása és a lakosság növekvő aranyrúd-kereslete miatt alakultak ki.

A kis rudak iránt nagyobb a kereslet a magánszemélyek körében, míg a finomítók a nagy rudak tömeges felvásárlására összpontosítottak, és nem tudtak gyorsan alkalmazkodni az új piaci igényekhez – magyarázta.

A szakértők szerint a kis aranyrudak előállítása drágább folyamat. Olcsóbb egy 12 kg-os rudat előállítani, mint több kisebbet – erősítette meg Jevgenyij Szafonov a PromszvjazBank munkatársa.

Márciusban az orosz kormány eltörölte az aranyra kivetett 20 százalékos adót a magánszemélyek számára, mivel az emberek a széles körű nyugati szankciók bevezetése miatt igyekeztek megtakarításaikat biztosítani. Ezenkívül júniusban az aranyrudak eladásából származó nyereségre kivetett 13%-os jövedelemadót is visszavonták. Azóta a kereslet folyamatosan növekszik.

Eközben a finomítók fejlesztik az infrastruktúrát a magánszemélyekkel való együttműködéshez, de az üzleti folyamatok kialakítása időbe telik – mondták a Moszkovszkij Kreditnyij Bank (MKB) elemzői.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...