2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Irán közelebb került a csatlakozáshoz a Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Az iráni parlament több tucatnyi protokollt hagyott jóvá az ország csatlakozásáról a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), a nyolctagú eurázsiai biztonsági és gazdasági tömbhöz, amelynek többek között Oroszország, Kína, India és Pakisztán is tagja.

Teherán szeptemberben írta alá a csatlakozási memorandumot. Hivatalos személyektől származó információk szerint a folyamat jövőre zárul le.

Vasárnap iráni törvényhozók támogatták az olyan kérdésekkel kapcsolatos dokumentumokat, mint a vámellenőrzés és a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a közös hadgyakorlatok – írja a Mehr hírügynökség.

Abolfazl Amouei, a parlament külpolitikai és nemzetbiztonsági bizottságának szóvivőjét az iráni média úgy idézte, hogy a lépés “Irán multilateralizmusának üzenetét közvetíti” a külkapcsolatokban. Kijelentette, hogy a szervezet fontos “az egyoldalú szankciók bevezetésével szembeni fellépés” szempontjából.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a szavazás “országunk eltökéltségét és komolyságát mutatja a regionális, nemzetközi és gazdasági együttműködés fejlesztésére, valamint az Ázsia felé történő kitekintés megerősítésére”. Hozzátette, hogy “a multilateralizmus a jelen század valósága”.

Az SCO-t 2001-ben alapította Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. India és Pakisztán 2017-ben lett teljes jogú tag.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök szeptemberben azt mondta, hogy országa valamikor jövőre csatlakozhat a szervezethez. Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanebben a hónapban újságíróknak azt mondta, hogy szerinte Ankara is csatlakozik egy nap a blokkhoz.

Moszkva az olyan szervezetek, mint az SCO és a BRICS – a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő informális csoport – növekvő szerepét az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati szankciókkal szembeni ellenintézkedésnek tekinti.

“Olyan országokról beszélünk, amelyek együttesen a világ népességének 80%-át teszik ki. Éppen ezért minden elfogulatlan ember számára világos, hogy nincs olyan, hogy Oroszország elszigetelése” – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter júliusban.

Korábban, novemberben Lavrov megerősítette, hogy több mint egy tucat ország szeretne csatlakozni a BRICS-országokhoz, köztük Algéria, Argentína és Irán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....