2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Elhalkultak a republikánusok, akik csökkentették volna az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket

Két kulcsfontosságú republikánus kongresszusi képviselő elutasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az amerikai képviselőház új többségben lévő pártja csökkenteni fogja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. Ehelyett csak a Washingtonból Kijevbe áramló, több milliárd dollár értékű fegyverek szigorúbb felügyeletére szólítottak fel.

“Úgy gondolom, hogy a többség a választófolyosó mindkét oldalán támogatja ezt az erőfeszítést” – mondta Michael McCaul képviselő vasárnap az ABC Newsnak adott interjújában.

“Azt hiszem, mindenkinek van szava a Kongresszusban, és tény, hogy több felügyeletet, átláthatóságot és elszámoltathatóságot fogunk biztosítani. Nem fogunk üres csekket kiállítani.”

A “biankó csekkre” való utalás Kevin McCarthy képviselő által használt kifejezést idézte, aki valószínűleg januárban a képviselőház elnöke lesz, miután a republikánusok győzelmet arattak az e havi félidős kongresszusi választásokon. Míg azonban McCarthy azt látszott sugallni, hogy a gazdasági visszaesés közepette a segélyekről szóló törvényjavaslatokat nem könnyű jóváhagyni, csak néhány konzervatív republikánus, köztük Marjorie Taylor Greene ellenezte, hogy több milliárd dollárnyi segélyt küldjenek Ukrajnának.

A texasi McCaul mellett Mike Turner ohiói törvényhozó is részt vett az ABC News interjújában. Jelenleg mindketten a képviselőház külügyi bizottságának és hírszerzési bizottságának rangidős republikánus képviselői, ami azt jelenti, hogy az új kongresszus január 3-i ülésszakán valószínűleg ők elnökölnek majd a nemzetbiztonsággal foglalkozó két testületben.

Bár mindkét képviselő nagyobb elszámoltathatóságra szólított fel az ukrajnai segélyek elosztásával kapcsolatban, egyikük sem fejezte ki aggodalmát a konfliktus eszkalálódása miatt. Sőt, McCaul azt követelte, hogy Washington küldjön nagyobb hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának, és bírálta Joe Biden elnök kormányát, amiért az visszafogja magát bizonyos katonai eszközökkel kapcsolatban. Oroszország többször is figyelmeztetett, hogy a nagyobb hatótávolságú fegyverek Kijevnek történő átadása átlépné a “vörös vonalat”, ami az Egyesült Államokat “a konfliktus közvetlen részesévé” tenné.

Arra a kérdésre, hogy milyen kockázatokat rejt az olyan fegyverek biztosítása, amelyek Oroszország távolabbi célpontjait is eltalálhatják, McCaul azt mondta:

“A Krím a nemzetközi jog szerint nem része Oroszországnak, így ha a Krímbe tudnak csapást mérni, az szerintem tisztességes játék. Szerintem az a probléma, hogy nem akarnak provokatívak lenni”.

A hírek szerint kétpárti támogatottságot élvez az Ukrajnába küldött fegyverek nyomon követésének megkövetelése. Az USA és nyugati szövetségesei által Ukrajnának adott fegyvereknek csak mintegy 30%-a jut el a frontvonalig, mert a segélynek át kell ugrania a “hatalom urainak, oligarcháinak [és] politikai szereplőknek” a gátját – jelentette augusztusban a CBS News. A csatorna később módosította jelentését, és az ukrán kormány felháborodására törölte a témáról szóló dokumentumfilm bemutatását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...