2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Irán csatlakozik az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unióhoz

Irán várhatóan a közeljövőben belép az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unióba (EaEU) – jelentette ki kedden Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

“Megállapodtunk abban, hogy megszüntetünk minden olyan akadályt, amely jelenleg az országaink közötti kereskedelem fejlesztésének útjában áll. És beszélünk a harmadik országok határainál lévő akadályok csökkentéséről” – mondta Novak az Oroszország és Irán közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi bizottság ülésén.

Az Oroszország, Kazahsztán és Belarusz vámunióján alapuló EaEU 2015-ben jött létre. Később csatlakozott hozzá Örményország és Kirgizisztán. 2016-ban Vietnam hivatalosan az első nem regionális országként lett a blokk tagja. Az unió célja, hogy biztosítsa az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkavállalók szabad mozgását a tagországok között.

Több mint 50 ország és nemzetközi szervezet, köztük Kína, Indonézia, Jordánia, Thaiföld és néhány dél-amerikai ország jelezte érdeklődését az EaEU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás iránt.

Novak szerint az Oroszország és Irán közötti kereskedelem volumene rekord ütemben növekszik. Január-augusztus viszonylatban éves szinten több mint 36%-kal nőtt, elérve a 3,3 milliárd dollárt. A miniszterelnök-helyettes bizakodását fejezte ki, hogy ez a szám hamarosan elérheti a 4 milliárd dollárt.

Az Oroszország és Irán közötti együttműködés a Moszkva és Teherán elleni nyugati szankciók közepette kezdett gyorsan bővülni. Az év eleje óta számos megállapodást kötöttek, többek között iráni turbinák, pótalkatrészek és repülőgép-felszerelések szállításáról cserekereskedelemben, valamint gázvezetékek közös építéséről és gázmezőfejlesztésről, továbbá az oroszországi turistacsoportok vízummentes beutazásáról is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...