2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Londoni orosz nagykövet: Nagy-Britannia túl mélyen bekapcsolódott az ukrajnai konfliktusba

Oroszország szigorúan tartja magát ahhoz a nukleáris nagyhatalmak által közösen elfogadott alapelvhez, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is szabad megvívni, és a maga részéről nem kíván nukleáris fegyvereket bevetni – mondta csütörtökön Oroszország londoni nagykövete.

Andrej Kelin a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Moszkva véleménye szerint Nagy-Britannia “túlságosan mélyen bekapcsolódott” az ukrajnai konfliktusba.

Kelin úgy fogalmazott: az orosz fél meglehetősen rövid időn belül, talán ma, talán holnap nyilvánosságra hozza az erről rendelkezésére álló adatokat.

Az orosz nagykövet szerint Moszkva tökéletesen tudatában van annak, hogy brit szakértők részt vettek a fekete-tengeri orosz flotta, illetve az orosz infrastruktúra elleni erőszakcselekmények előkészítésében, végrehajtásában, illetve az ehhez szükséges kiképzésben.

Andrej Kelin kijelentette, hogy az erről szóló adatokat átadták az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetének.

Az orosz nagykövet szerint az eszkaláció veszélyével jár az ukrajnai konfliktusban játszott brit szerep.

“Nem mondom azt, hogy eljuthatunk arra a pontra, ahonnan nincs visszaút, mert visszaút mindig van, de az eszkalációt el kell kerülni” – fogalmazott a diplomata a csütörtök este műsorra tűzött interjúban.

Andrej Kelin szerint az ukrajnai orosz katonai beavatkozás előzménye az volt, hogy Ukrajna Nagy-Britannia segítségével nyolc éven át gyilkolta a Donbassz lakosságát, miközben nem volt hajlandó betartani a minszki megállapodásokat, amelyek biztonságos megoldást kínáltak volna a vitás kérdésekre.

A londoni orosz nagykövet ugyanakkor felidézte a nukleáris nagyhatalmak által kiadott nyilatkozatot, amely szerint egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem szabad megvívni.

“Mi erőteljesen tartjuk magunkat ehhez a nyilatkozathoz, és nem fogunk nukleáris fegyvereket használni, mert (ezeket a fegyvereket) más célokra tervezték” – hangsúlyozta Oroszország londoni nagykövete.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...