2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Magyarország maradt az egyetlen NATO-tag, amely nem küld fegyvereket Ukrajnába

A bolgár törvényhozók csütörtökön megszavazták, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, csak a szocialista és a szélsőjobboldali képviselők szavaztak a döntés ellen. Ezzel Magyarország maradt az utolsó NATO-tag, amely megtagadja a katonai segítségnyújtást Kijevnek.

Az Ukrajnának történő fegyverszállításokat engedélyező törvényjavaslat 175 szavazattal 49 ellenében ment át a bolgár nemzetgyűlésen – jelentette a Novinite hírportál. A nyugatbarát GERB párt, amely jelenleg a legnagyobb frakció a közgyűlésben, a múlt hónapban tartott választásokat követő koalíciós tárgyalások közepette terjesztette elő a törvényjavaslatot.

Az Ukrajnának történő fegyverszállítások vitatott kérdés Bulgáriában, ahol a lakosság közel egyharmada Oroszországot tekinti országa legfontosabb stratégiai partnerének, 35 százalékuk “a Nyugat bábjának” tartja Ukrajnát, 38 százalékuk pedig ki akar lépni a NATO-szövetségből – derül ki a Globsec agytröszt felméréséből.

Rumen Radev bolgár elnök felszólalt a Kijevnek történő fegyverszállítások ellen, azzal érvelve, hogy a fegyverszállítások támogatói “háborús uszítók”, akik azt kockáztatják, hogy Bulgáriát belerángatják az Oroszországgal való konfliktusba.

Kornelia Ninova szocialista vezető, akinek pártja augusztusig kormánykoalícióban volt, csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy “a bolgár nemzeti érdek nem az, hogy fegyvereket szállítsunk, mert ezzel a konfliktus részesévé válnánk”. Kosztadin Kosztadinov “Újjászületés” pártja szintén a törvényjavaslat ellen szavazott, a szélsőjobboldali vezető azt kifogásolta, hogy “Bulgáriát állítólag bolgárok kormányozzák, mi pedig arról beszélünk, hogy a mi kevés megmaradt fegyverzetünket átadjuk, és szó szerint bevonjuk Bulgáriát a háborúba”.

Miközben a bolgár parlamenti képviselők vitatják az ország hivatalos álláspontját Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban, az ország fegyveripara a hírek szerint február óta több mint 1 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket lengyelországi és romániai vevőknek Ukrajnába történő újra-exportra.

Egyelőre nem világos, hogy Bulgária túlnyomórészt szovjet fegyverkészletéből mennyi kerül Ukrajnába, és hogy a szövetség milyen NATO-felszereléseket kínál majd Szófiának cserébe, ha egyáltalán lesz ilyen. A kormánynak most egy hónapja van arra, hogy listázza az exportra szánt felszereléseket, és tárgyalásokat folytasson a nyugati NATO-tagállamokkal a pótlásról.

A törvényjavaslat elfogadásával már csak egy NATO-tagország marad szilárdan elutasítva Ukrajna felfegyverzését: Magyarország. Orbán Viktor magyar miniszterelnök elutasította, hogy fegyvereket szállítson, vagy hogy magyar területen keresztül fegyvereket engedjen be Ukrajnába. Orbán elutasította az orosz energiaexport embargót is, és közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott Oroszország és az Egyesült Államok között a konfliktus lezárása érdekében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...