2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Ilyet is ritkán olvashatsz: ukrán álhírt leplezett le a német Bild című lap

A nyugati sajtóban ritka az ilyesmi...

Egy halom aranyfog, amelyet Ukrajna állítása szerint orosz csapatok kínzás céljából húztak ki civilek szájából, valójában egy helyi fogorvosé volt – jelentette szerdán a német Bild című lap.

Kedden az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren tett közzé egy képet arról, amit “kínzókamrának” nevezett a Harkov megyei Peszki Radkovszkij városában. A fotón egy gázálarc volt látható, amelyet a minisztérium szerint a helyi lakosság kínzására használtak, valamint egy doboznyi arany fogkorona, amely a fűben hevert.

“Hányat fognak még találni a megszállt Ukrajnában?” – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy az orosz csapatok követték el az atrocitásokat.

A Bild szerint azonban a fogak nyilvánvalóan egy helyi fogorvos pácienseihez tartoztak, nem pedig megkínzott ukránokhoz.

“Ezek a fogak úgy néznek ki, mint a gyűjteményemből ellopott fogak” – mondta a 60 éves Szerhij a lapnak, amikor megmutatták neki az ukrán hatóságok által terjesztett fotót.

“Én vagyok itt az egyetlen fogorvos. Tehát ha itt találták őket, akkor biztosan tőlem származnak”.

Arra a kérdésre, hogy a fogak származhattak-e halottaktól, a fogorvos kategorikusan elutasította a felvetést.

“Ó, Istenem, dehogy! Azoké az embereké voltak, akiket sok éven át kezeltem. Azért húztam ki ezeket a fogakat, mert rosszak voltak” – magyarázta.

A fogorvos annak a gyanúnak is hangot adott, hogy orosz csapatok lopták el őket, vagy azért, mert azt hitték, hogy aranyból vannak, vagy azért, hogy megfélemlítsék a helyi lakosokat.

Bár a fogak nem kínzások termékei voltak, a helyi lakosok azt állították, hogy az orosz csapatok számos állítólagos atrocitásban vettek részt. Azt mondták, hogy a katonák megvertek néhány helyi lakost, és kényszermunkára használták őket az árkok ásásánál. Moszkva többször is tagadta azokat a vádakat, hogy háborús bűnöket követett volna el Ukrajnában.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat az országba, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...