2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Így reagál Moszkva a megduplázódott NATO aktivitásra az orosz határ közelében

Oroszország nyugati katonai körzetének megerősítéséről tett bejelentést szerdán Kubinkában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, a NATO-nak az ország határainál folytatott fokozott tevékenységére hivatkozva.

Sojgu a tárca vezetésének kihelyezett ülésén közölte, hogy a nyugati katonai körzetbe az idén több mint 2 ezer egységnyi új és felújított haditechnikát vezényelnek, és hogy szerződéses katonai szolgálatra több mint 10 ezer embert választottak ki. Ezen kívül 10 helyőrségi lakótelepet építettek vagy újítottak fel itt katonáknak és családtagjaiknak.

Szavai szerint a körzetben a téli időszakban csaknem 300 operatív és harci felkészítési gyakorlatot végeztek az orosz légierő Szíriában szerzett tapasztalataira támaszkodva.

Az intézkedések indoklásaként a miniszter azt állította, hogy a NATO katonai aktivitásának növekedése aláaknázza az európai katonai stabilitást, ami ellenintézkedésekre kényszeríti Oroszországot. Szerinte a nyugati katonai körzetben a potenciális fenyegetés semlegesítése érdekében a stratégiai feltartóztatást szolgáló lépések történnek.

Sojgu kijelentette, hogy a NATO több mint duplájára növelte katonai felkészülésének intenzitását az orosz határok közvetlen közelében. A miniszter nem pontosította, hogy mely időszakról szólt, de az irányítása alatt álló tárca tavaly nyáron közölte, hogy az észak-atlanti szövetség évi 150 hadgyakorlatot hajtott végre a határoknál, szemben a 2012-ben és 2013-ban végrehajtott 90-95 hasonló művelettel.

Sojgu szerint a NATO katonai aktivitása fokozódhat a szövetség július 8-9-én megtartandó varsói csúcstalálkozója után. A tárcavezető kitért arra, hogy az Egyesült Államoknak és a szövetség más tagállamainak a hadihajói rendszeresen felbukkannak a Fekete- és a Balti-tengeren.

A tárcavezető felsorolása értelmében a NATO mintegy 1200 egységnyi haditechnikát, köztük 30 harci repülőgépet és több mint ezer katonát vezényelt Kelet-Európába az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából. Mint mondta, modernizáltak és a szövetség szabványszintjére emeltek egy sor katonai objektumot Lengyelország, Románia, Bulgária és a balti országok területén.

“Különösen aggasztó az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Kelet-Európában történő elhelyezése” –

mondta a már átadott romániai és az épülő lengyelországi objektumokra utalva.

MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó