2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

IEA: Oroszország olajbevételei meredeken emelkednek

Oroszország olajexport-bevételei júniusban 20 milliárd dollár fölé emelkedtek az emelkedő energiaáraknak köszönhetően és a külföldre irányuló szállítások csökkenése ellenére – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán kiadott havi olajpiaci jelentésében.

Az ügynökség statisztikái szerint júniusban 700 millió dollárral nőtt az előző hónaphoz képest, még akkor is, amikor Oroszország napi nyersolaj- és termékkivitele 250 ezer hordóval 7,4 millió hordóra, augusztus óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Az ország múlt havi exportcsökkenését a nyersolaj vezette, amely az IEA szerint alig több mint napi 5 millió hordóra esett vissza. Az EU-ba irányuló napi szállítás 3 millió hordó alá esett, ami november óta a legalacsonyabb érték.

Eközben a kőolaj világpiaci ára az erős kereslet és a szűkös kínálat miatt emelkedett. A Brent irányadó jegyzés hordónként átlagosan több mint 117 dollár volt a múlt hónapban, míg az orosz Urál 10,7%-kal emelkedett májushoz képest, átlagosan 87,25 dollárra hordónként.

Az IEA becslései szerint az olaj- és gázbevételek 2021-ben Oroszország szövetségi költségvetésének közel felét tették ki.

Moszkva korábban közölte, hogy idén akár 1 billió rubel (több mint 17 milliárd dollár) többlet olaj- és gázbevételre számít.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...