2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Kelemen Hunor: Európának súlyos árat kell fizetnie az oroszellenes szankciókért

Európának súlyos árat kell majd fizetnie az Oroszországgal szembeni szankciókért, mivel idén a kontinens az elmúlt évtizedek legdurvább telét élheti át – mondta Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes szerdán a B1 televíziónak.

“Először is, nekünk, az Európai Uniónak kell megfizetnünk az Oroszország elleni szankciókat… Az igazat megvallva, ezen a télen mindannyian meg fogjuk fizetni az árát, miközben sajnos semmi jele annak, hogy a háború vége közeleg… Kemény tél lesz, talán az elmúlt 40-50-60 év legdurvábbja” – nyilatkozta a tévécsatornának.

Kelemen szerint Ukrajna és Oroszország konfliktusa a vártnál tovább fog tartani, és ez Európát is megviseli. A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor megvédte a Nyugat által Moszkva ukrajnai katonai hadjáratára válaszul bevezetett szankciókat, mondván, Európának “nem volt egyéb befolyása”.

Az EU-t sújtó gazdasági gondok ellenére Kelemen igyekezett optimista hangot megütni, mondván, Románia képes lesz megbirkózni az energiakérdésekkel.

“Románia földgázszükségletének mintegy 80 százalékát tudjuk fedezni, de körülbelül 2 milliárd köbmétert kell majd a piacon vásárolnunk. Ha ez nem sikerül, akkor bizonyára gondjaink lesznek, de meg vagyok győződve arról, hogy vásárolni fogunk gázt, lesz áramunk, és ez a kompenzáció lehetővé teszi, hogy átvészeljük a telet” – magyarázta.

Az ukrajnai konfliktus közepette az EU átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, többek között megtiltotta a tengeren szállított orosz olaj importját. A blokk emellett megfogadta, hogy csökkenti a földgázfüggőségét Oroszországtól.

Hétfőn a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat felfüggesztette az Északi Áramlat-1 gázvezeték működését a tervezett éves karbantartás miatt, amely a tervek szerint július végére fejeződik be. Június közepén a fő vezetéken keresztül a gázáramlás a kapacitás 40 százalékára csökkent, amiért műszaki problémák merültek fel, mivel a szankciók miatt nem sikerült visszaszállítani egy Kanadából megjavított turbinát.

Mindezek a tényezők súlyosbították Európa energiaválságát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...