2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Humanitárius célú fegyverszünetet léptetett életbe az orosz és a szíriai haderő Aleppónál

Humanitárius célú fegyverszünetet léptetett életbe Aleppónál az orosz és a szíriai haderő, hogy a fegyvernyugvás ideje alatt a polgári lakosok és a kormányellenes fegyveresek elhagyhassák a város keleti negyedeit – közölte csütörtök reggel az orosz állami Rosszija24 hírtelevízió és a TASZSZ hírügynökség.

A városból való távozáshoz nyolc folyosót nyitottak meg, közülük kettőt a fegyveresek számára. Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy nemzetközi szervezetek kérésére a közép-európai idő szerint reggel hétkor megkezdett egyoldalú “humanitárius szünetet” az eredeti tervhez képest három órával, vagyis 18 óráig meghosszabbítják.

Az orosz és a szíriai légierő Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentése szerint kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását. Damaszkusz közölte, hogy Aleppónál több helyen visszavonta állásaiból a csapatait, hogy biztosítsa a békés lakosok, a sebesültek és a kormányellenes erők akadálymentes távozását.

A Szana szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a civilek és a fegyvereiket hátrahagyó harcosok már az éj leple alatt megkezdték a távozást a kormányerők által ostromlott keleti városrészből, ám ezt egyes negyedekben a “terroristák” igyekeznek megakadályozni. A betegeket és a sebesülteket a hivatalos híradás szerint katonák és a szíriai vörös félhold segélyszervezet önkéntesei látják el és kísérik biztonságos helyre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután a szíriai helyzetről megbeszélést tartott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel, csütörtökre virradóra Berlinben bejelentette: Oroszország kész meghosszabbítani az aleppói humanitárius tűzszünetet, de azt várja a Nyugattól, hogy elválassza a terroristákat a mérsékelt ellenzéktől.

Putyin azt mondta tárgyalópartnereinek: az, hogy Moszkva hajlandó-e tovább szüneteltetni az aleppói légicsapásokat, a helyzet alakulásától függ.

“Készek vagyunk erre mindaddig, amíg nem szembesülünk az Aleppóban megbúvó bandák aktivizálódásával… Arra számítunk, hogy a partnereink, elsősorban az amerikaiak, mindent megtesznek, amit eddig ígértek, az an-Núszra Frontnak és a hozzájuk hasonló terrorszervezeteknek az ellenzék úgynevezett egészséges részétől való leválasztása érdekében” – hangoztatta Putyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó