2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva
Array

Szerbia: elfogadhatatlan az orosz szankciók bevezetésére vonatkozó uniós nyomás

“Teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte Ivica Dacic szerb külügyminiszter azt, hogy az Európai Unió nyomást gyakorol Szerbiára, hogy a nyugat-balkáni ország hangolja össze külpolitikáját Brüsszelével, azaz vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap csütörtöki beszámolója szerint a szerb diplomácia vezetője szerda esti közleményében megerősítette: Szerbia az Európai Unió tagja kíván lenni, de olyan lépésekre nem hajlandó, amelyek ellenkeznek nemzeti érdekeivel.

A külügyminiszter arra utalt, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: az EU továbbra is arra kéri Belgrádot, hogy hangolja össze kül- és biztonságpolitikáját Brüsszelével.

Ivica Dacic szerint nagy felháborodást keltett egyes helyeken, hogy Szerbia humanitárius segítséget akar küldeni Szíriába orosz közvetítéssel. A segélyben olaj, cukor, liszt, ruhanemű, lábbeli, elektromos áramfejlesztő, gyógyszer és más egészségügyi felszerelés szerepel, amellyel a szír népet szeretné segíteni Belgrád – közölte a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy az ország más közvetítéssel is szívesen segítene.

Aleksandar Vucic kormányfő a témával kapcsolatban kifejtette: nem fegyvert, hanem takarókat és gyógyszereket küld Szerbia Szíriába, és nem érti, mi ezzel a gond.

Az uniós tagjelölt Szerbiát történelme és vallása is összeköti Oroszországgal, és az ukrán válság miatt kiszabott uniós szankciókhoz sem csatlakozott, nem volt hajlandó megszakítani hagyományosan jó kapcsolatát Moszkvával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó