2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Szerbia: elfogadhatatlan az orosz szankciók bevezetésére vonatkozó uniós nyomás

“Teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte Ivica Dacic szerb külügyminiszter azt, hogy az Európai Unió nyomást gyakorol Szerbiára, hogy a nyugat-balkáni ország hangolja össze külpolitikáját Brüsszelével, azaz vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap csütörtöki beszámolója szerint a szerb diplomácia vezetője szerda esti közleményében megerősítette: Szerbia az Európai Unió tagja kíván lenni, de olyan lépésekre nem hajlandó, amelyek ellenkeznek nemzeti érdekeivel.

A külügyminiszter arra utalt, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: az EU továbbra is arra kéri Belgrádot, hogy hangolja össze kül- és biztonságpolitikáját Brüsszelével.

Ivica Dacic szerint nagy felháborodást keltett egyes helyeken, hogy Szerbia humanitárius segítséget akar küldeni Szíriába orosz közvetítéssel. A segélyben olaj, cukor, liszt, ruhanemű, lábbeli, elektromos áramfejlesztő, gyógyszer és más egészségügyi felszerelés szerepel, amellyel a szír népet szeretné segíteni Belgrád – közölte a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy az ország más közvetítéssel is szívesen segítene.

Aleksandar Vucic kormányfő a témával kapcsolatban kifejtette: nem fegyvert, hanem takarókat és gyógyszereket küld Szerbia Szíriába, és nem érti, mi ezzel a gond.

Az uniós tagjelölt Szerbiát történelme és vallása is összeköti Oroszországgal, és az ukrán válság miatt kiszabott uniós szankciókhoz sem csatlakozott, nem volt hajlandó megszakítani hagyományosan jó kapcsolatát Moszkvával.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....